Паста с пресен лук и скариди

С голям срам трябва да призная, че едва отскоро започнах да откривам белите вина. Мога да извадя най-различни оправдания, но като че ли най-правдоподобното е, че у нас досокоро трудно се намираха наистина хубави вина на достъпни цени, а и инвазията на Новия свят даде своя дан за моето ново увлечение.

Най-хубавото на ароматните бели совиньони от Нова Зеландия, Чили, Австралия и Южна Африка е, че те са прекрасно допълнение към различни ястия и сирена, а аз не мога да спра да се опитвам да намеря перфектното съчетание към всеки един от тях.

Чилийският Gato Negro има много приятен, и силно усещащ се цитрусов букет, доминиран от лайм, което ме наведе на мисълта, че една лека паста с нещо морско ще е идеалното допълнение към две чаши от точно този совиньон блан.

Запържих в силно нагорещен зехтин една ситно нарязана скилидка чесън заедно с чаша сварени дребни скариди до зачервяване. След като намалих леко огъня, добавих в тигана около 300 милилтра сметана и чаша от това така прекрасно вино, а след още пет минути и малко настъргано грана падано, 3 стръка нарязан на кръгчета зелен лук заедно с перата и наръсих с пипер смес и сол.

Оставя се малко да покъкри, колкото да намекне лука, но не прекалено, и сервираме бързо заедно с някаква тънка паста, например капелини или спагетини.

Адски вкусно става, ако изстискаме отгоре малко лайм, а съчетанието от чилийския совиньон блан и паста с пресен лук и скариди, в която също се усеща аромата на виното е едно от най-прекрасните неща, които могат да се случат в една топла, лятна софийска вечер.

2 Responses to “Паста с пресен лук и скариди

  • Чудесно звучи! Непременно ще пробвам! Дали няма да се получи и с някое друго цитрусово на вкус чилийско винце? Странно, но тук* Gato Negro се продава само в кутии или огромни 2-литрови бутилки, което не знам защо (може би неоснователно), винаги събужда скептицизъм в мен…Вече виждам ясно един от следващите горещи, летни, съботни следобеди: представям си спагетините със скариди, току що купени от някой добронамерен чилийски рибар в компанията на студен совиньон блан … Наздраве!

    * Чили :))))

  • hungryshark
    13 years ago

    Едва ли могат да го объркат, дори в кутия. То е нескъпо, трапезно вино, тъкмо да не го е яд човек, като готви с него :)

    Предполагам, че ще стане с почти всеки совиньон блан от Новия свят, с тези силни плодови аромати :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: