Дегустация на вина Casa Lapostolle

Casa Lapostolle е чилийска изба, създадена от потомствени френски винари, нещо като Старият свят превзема Новия, но без сифилиса, Франсиско Писаро и Светата Инквизиция. Произвежданите вина, най-вече совиньон блан, шардоне, каберне совиньон, карменер, мерло и сира последните години привличат вниманието на винените критици, които дават много високи оценки на някои от тях.

Вероятно сблъсъкът на френската експертиза (Александра Марние-Апостол е потомка на онзи Марние-Апостол) с чудесния чилийски тероар е една от причините за това вината да са толкова добри, но за мен много по-интересен  е факта, че някои от лозите са донесени от Европа още преди филоксерата и пазят стария европейски вкус, нещо, което много трудно може да се открие днес (това голямо бедствие е засегнало и лозята на прадядо ми, който след нея е заменил всички читуци с внесени от Америка).

Имах удоволствието да опитам шест от тези вина в Casavino, като предварително се застраховам, че не мога да пиша за вина с онези странни думи и термини като “атрактивни флорални акценти”, “загниваща дървесина” и “послевкус на английски бонбони” (каквото и да е това), а на всичкото отгоре водещата ми мисъл всеки път е с какво точно би си отивало това мерло или онази сира.

Добри ревюта обаче можете да прочете във Виноблог на г-н Марков, младежът на долната снимка, който най-прилежно си водеше записки, когато не влизахме в политически дискусии относно бъдещето на левицата във Великобритания (може би един разговор относно това как Чили стана една чудесна страна щеше да е по-подходящ).

Вината:

Casa Semillon 2007 – леко, без особен характер, но пък студено ще пасне идеално на летен следобед.

Casa Sauvignon blanc 2009 – много ароматно, но не прекалено, така че спокойно може да се сервира с храна, чийто вкус не трябва да превземе.

Casa Chardonnay 2008 – много плътно, плодово и дъбово, завихри се лек спор може или не може да се сервира с някаква есенна терина, но според мен е перфектно за някое по-тежко птиче ястие.

Casa Merlot 2006 – приятно трапезно вино.

Cuvée Alexander Merlot 2006

Cuvée Alexander Syrah 2007

Последните две червени вина са от високия клас на избата и не случайно и двете имат по над 90 точки от Wine Spectator.

Общо впечатление – хубави, ароматни вина, като може би цената за семийона и совиньон блана е по-висока от необходимото. И шестте обаче си заслужават да бъдат опитани (и не само), като тези от серията Cuvée Alexander могат да бъдат поднесени и по по-специален повод.

8 Responses to “Дегустация на вина Casa Lapostolle

  • Тюх, изпревари ме! :)

  • hungryshark
    13 years ago

    Не съм :) Ти ще напишеш за вината по истинския начин и един разбор на икономическата политика на Чили :)

  • Припомни ми да метна един бой на Марков, че не ме взима като ходи на такива евенти :)

  • И да, чилийските вина са страхотни! Специално Argeneto-то не толкова. Онази вечер пихме бяло, нищо впечатляващо, но е хубаво. Виж Gatto Negro е велико! Особено бялото, аз съм по белите.

  • hungryshark
    13 years ago

    Господин Марков анонсира във Виноблог-а дегустацията :)

    Иначе за Gatto Negro с две ръце съм за, особено совиньон блан-а.

  • и това ли беше? само това? хубави вина. точка.

  • е, нямаше нужда да се хабиш

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: