Пълнозърнестата паста

The Apache Reaper, Edward S. Curtis, c. 1907-1930, Smithsonian Institution Libraries

Вчера попаднах на статия за пълнозърнестата паста, която събуди интереса и любопитството ми, понеже съм от хората, които като чуят “здравословно” и “полезно”, си представят салата от троскот и стърготини, а в най-добрия случай – табуле с био кус-кус или пък някой от илачите на баба ми против магарешка кашлица от боров мед и дюли.

Оказва се обаче, че когато хората намират полза от някаква храна (като маратонците, които имат нужда от качествени въглехидрати) и не искат всеки път тя да пристига в чинията във вид на глетава, с аромат на пръст субстанция, с повече желание и задълбочени изследвания не е невъзможно да се произведе/изработи изключително вкусна, качествена паста с богат вкус и различни ценни съставки (не че имам някакъв афинитет към полезното, но ако може освен вкусно да е и полезно, защо пък не?).

Няколко интересни факта:

Качествената пълнозърнеста паста става от древни сортове пшеница, като triticum dicoccum, динкел (шпелта, лимец), айнкорн и дори дурум – едни от най-старите, познати на човечеството видове, които не са изгубили в търсенето на висок добив качествата си като силните, еластични глутени, така необходими за едни добри лингуини.

Паста, в която има повече от една съставка, т.е. неща, които не са пшеница, например ленено семе, стрити зеленечуци, протеини и стърготини не е никаква паста, а пълнозърнестата такава пък трябва да има поне 3 грама фибри на около 50 грама сварена паста. Останалото е пълна измислица, при това безвкусна.

И последно, но най-важно всъщност – хубавата пълнозърнеста паста има богат, ядков вкус и може да се приготви дори само с много масло и малко пармезан или пекорино (а защо не бяло сирене). Може обаче да се забърка и със звучащи светотатствено сосове от зеле и наденица, като аз лично си представям и манатарки, орехи, шарена сланина и дори сини сливи, всичко това полято обилно с гъсто червено вино. Пък и нещо, направено от айнкорн не може да не си върви с kraut и wurst.

Като заклет привърженик на нездравословната кухня нямам поглед над различните пълнозърнести продукти, които се предлагат у нас, знам че има такива на Barilla, но ще радвам да науча повече къде какво може да се намери и кои за какво са подходящи, така че всеки коментар по темата е повече от добре дошъл.

13 Responses to “Пълнозърнестата паста

  • Купувам паста /спагети най-вече/ от камут от магазина на БиоСвят на Красно Село. Точно както е описано с малко пармезан и малко мазнина – зехтин, орехово олио /според вкуса/ е просто божествено. Прави ми впечатление и че е по-засищаща.

  • Е, как ме открехнахте за тази паста :)
    Благодаря и хубава вечер!

  • hungryshark
    14 years ago

    Тъкмо и аз открехнах :) Ще пробвам варианта на Еос, а и всички други, които се появят!

  • Здрасти, много хубава статия. Искам да направя само малко уточнение, тъй като все още се бъркат тези древни сортове пшеница.

    Айнкорн е лимец (най-древният сорт пшеница), в чиито класове зърната са единични (в обвивката има едно зърно). Хлябът от лимец става най-добре с квас.

    Еволюционно следва емер, който е доразвит лимец и в обвивката има по две зърна.

    Още по-късно от естествената кръстоска между лимец и емер се ражда динкел (спелта или шпелта). Спелтата най-много се доближава до днешната култивирана пшеница и съдържа повече глутен, който обаче е “мек” и добре се понася от организма. Спелтата е много подходяща, както за хляб, така и за десерти.

    Ако имаш питанки, пиши ми. Работя с тези пълнозърнести брашна и имам наблюдения.

    Поздрави! :-)

  • hungryshark
    14 years ago

    Значи са объркали в Уикипедия за динкела :) Аз не съм много по печивата, но ми се иска да пробвам да направя хляб, например точно от лимец.

    Благодаря много за информацията :)

  • Аз ям и готвя само integrale, като гледам да купувам само Barilla. Без да целя да правя реклама, но и в Италия марката са смята за тип 5.

    Не ме бива много да спазвам указания дадени на кутия, затова я варя по стария метод – пипам! Готвя я по същите начини, по които бих я готвила, ако беше нормална. Лятото я правех с малко пилешко и патладжан, зимата ще е с домати и сирене с риган вътре, или с домати и риба тон. :)

  • Хари Дроселмайер
    14 years ago

    Пълнозърнестите фусили Divella много ми харесват! Има ги в Билла.

  • В Карфур има тяхна карфур-ска паста, в т.ч. изобилие от пълнозърнеста. Цената е като Барила т.е. поносима, не съм я опитвал, но ще, и ще доложа.

  • hungryshark
    13 years ago

    Ще се пробват всичките и аз също ще долагам.

  • Абе мани тая работа с Карфур и разните гръцки “пасти”. Не е ли италианска, без значение грано или дуро си е губене на време, според мен. :)

  • hungryshark
    13 years ago

    Пробвах едни немски, много приятни, ще изпробвам и всички останали и ще се изкажа мъдро и компетентно :)

    Само дето не снимах путанеската, защото беше адски тъмно :)

  • Хари Д.
    12 years ago

    В Хит се продват пълнозърнести Misko – http://www.misko.gr/en/products-en/pasta/whole-wheat/spaghetti-no6/ – намирам ги чудесни.

  • hungryshark
    12 years ago

    Мерси, ще се пробват :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: