Пълнени домати във View Sofia

Днес гостувам във View Sofia с постна рецепта за сефарадско-италиански пълнени домати с ориз, стафиди и кедрови ядки с много и пикантни подправки.

Рецептата е чудесна за пости, Бъдни вечер, Рош Хашана и Сукот. Доколкото знам, различните пълнени и увити ястия, като сърми и гефилтета носят определена символика на еврейските празници – желание следващата година да е изпълнена с благодат, както са пълни рибите, пилетата и зеленчуците. Предполагам, че това до голяма степен се отнася и до задължителното присъствие на сърми и пълнени чушки на Бъдни вечер, но тук трябва да се произнесе някой специалист.

Тази рецепта за домати с ориз, стафиди и кедрови ядки е донесена от италианските сефарадски евреи, които слагат на масата за Рош Хашана различни пълнени зеленчуци , риби и птици.

И тъй като сефарадската кухня до голяма степен е повляна от маврите, то тези ястия са напълно подходящи за нашия вкус, даже бих казала задължителни, а и малко разнообразие никога не е излишно по време на пости. Който не пости пък може да добави в плънката малко телешка или агнешка кайма или просто да ги приготви за Бъдни вечер като допълнение към традиционните сърми и пълнени чушки.

Плънката за доматите се получи невероятно вкусна и пикантна, затова мисля да я изпробвам и с лозови и пресни зелеви листа, а може би и с малко агнешко.

5 Responses to “Пълнени домати във View Sofia

  • Anastassia
    13 years ago

    Vkusno no nesezonno iastie… jalko!

  • Чудни, в този вариант не съм ги опитвала:-) Печен домат с/във всичко ми е вкусен! Ще се пробвам за Бъдни вечер:-)

  • hungryshark
    13 years ago

    Само трябва да са свестни доматите, че тия нещо не бяха много читави, а трябваше спешно да купувам и така се получи, че не бяха особено вкусни, добре че плънката се получи изненадващо добра.

  • ДЖАДЖИТЕ
    13 years ago

    Тази комбинация винаги се получава прекрасна!

  • Поздравления,
    вие сте една наистина продуктивна и мислеща акула.
    Пропуснах коледните празници, но ще опитам рецептата веднага, след като намеря оригинални (not plastic) домати ;)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: