Блини с лук

Обичам руската кухня, въпреки че нямам чест досег с нея. Всъщност първите ми спомени са от 89та година, от храната в пионерския лагер до град Жуковски, току-що открит закрит град, където живееха и работеха проектантите на голяма част от летящата сила на СССР и на съветската совалка Буран.

Времената бяха много гладни, а храната в лагера доста оскъдна. Бягахме следобед и ходехме до близкото село Верея, където си купувахме от селското магазинче булки, кефир и консерви с пушена камбала (писия). В магазина нямаше нищо друго, в лагера правеха всичко възможно да изхранват купищата деца с картофи и риба, а в дните за разходка до Москва успяхме да опитаме пирог със зеле, шашлици, печени от кавказци на сергия пред ВДНХ и някои други неща като сладолед, сода от автомат (къде ти тук такова нещо) и зефирчета.

През следващите години имах късмета и удоволствието да опитвам домашни пирожки с гъби, борш и други руски ястия, приготвени от майките на мои приятели, като ми останаха много топли чувства към тази кухня. Съвсем наскоро попаднах на рецепта за блини с лук във френско списание, в голяма статия, посветена на годината на Русия във Франция и установих, че нещата с тях далеч не са толкова сложни.

За блините ни трябват: 80 грама брашно, половин супена лъжица суха мая, 1 супена лъжица заквасена сметана, 1 яйце, 100 мл. мляко, 3 средни глави лук, сол, черен пипер.

В купа размесваме добре брашното, маята и щипка сол. В друг съд разбиваме само жълтъка на яйцето заедно с леко затопленото мляко и сметаната. След като сместа стане гладка и еднородна, я изсипваме бавно в брашното и бъркаме интензивно, за предпочитане с миксер. Когато приключим този процес, покриваме купата и я оставяме на топло за около час.

Междувременно почистваме лука и го нарязваме на кръгчета с дебелина около 2-3 милиметра и разбиваме на сняг останалия ни белтък. В силно нагорещена мазнина запържваме лучените кръгчета от двете страни за по около 5 минути, като внимаваме при обръщането, защото се разпадат! Което ми се случи на мен и трябваше да ги сглабям като пъзел, което леко понагорещи обстановката, въпреки минусовите температури навън.

Когато тестото е престояло достатъчно, добавяме разбития белтък в него и объркваме отново. В тиган сгряваме малко масло. Поставяме лучените кръгчета на достатъчно разстояние едно от други, изсипваме с черпак върху тях смес, отново внимателно, за да не се слеят блините и пържим до зачервяване. Обръщаме и доизпържваме.

Сервираме веднага, докато са топли, задължително със заквасена сметана, леко подправена с черен и червен пипер. Чудесни са с хайвер, маринована риба (аз бях направила домашна, но при следващи по-успешни снимки ще пусна рецептата) или дроб от треска, който не е особено фотогеничен. Студената водка е по желание.

3 Responses to “Блини с лук

  • ох ох ох, колко бяха вкусниииииииии!!! трябва пак и съм готова на експерименти и с други гарнитури освен класиката с риба и сметана

  • Аз имам един такъв, неудобен въпрос. Как при всичките тези вкусни неща, Ви остава време да ги снимате в процес? А как фотоапарата остава защитен от опръскване??? Това си е майсторлък в две посоки… Bravo!

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: