Шакшука

Точно тази шашкшука е зимна, основно защото се случва в една вече безкрайна зима, която явно смята да ни тормози и през март, и защото е с консервирани домати, вместо с пресни, а чорбаджийките са заменени със сирийско чили. В момента, в който условията позволяват, ще документирам и една с печени чушки, с няколко от онези доматчета, на които баба ми викаше “за консерва” и една-две чорбаджийски чушки.

Шакшуката е популярна най-вече като любим закуско-обяд в Израел, но всъщност идва от Магреба, и в буквален превод от берберски звучи като бърканица или миш-маш. Като съставки изобщо не се различава от нашенския миш-маш или турския менемен, но най-използваната техника повелява яйцата да са на очи, а не бъркани, въпреки че традиционните рецепти за шакшука са толкова, колкото израелски и тунизийски баби има по света.

Тази гозба е идеална за късна закуска, особено ако предната вечер е била посветена на дегустация на отбрани вина от Испания, Португалия и България и ако събитието позагуби дегустационния си характер от един момент нататък.

За това ястие ми бяха необходими: 7 яйца, 1 консерва от 400 грама белени домати, 2 средни глави лук, 5 скилидки чесън, 2 зелени чушки, 1 червена чушка, сирийско чили, 150-200 грама овчо сирене, магданоз, ким, червен пипер, черен пипер, зехтин, захар и сол.

Нарязваме лука, чесъна и чушките, аз лично специално за шакшука предпочитам да е на по-едро. В дълбок тиган загряваме зехтин и запържваме лука и чесъна заедно с една супена лъжичка смлян ким. Добавяме червените и зелени чушки, много малко вода и захлупваме, докато намекнат. Изсипваме доматите, вода наполовина на обема на консервата и оставяме да поври на среден огън десетина минути.

Подправяме с малко черен пипер, една чаена лъжичка захар, червен пипер на вкус и още малко ким. Капваме от чилито (което е с вкус на млени чорбаджийски чушки от туршия, за него трябва да напиша отделно представяне) и разбъркваме добре. Аз лично предпочитам да остане повече сос, и затова още поне 1-2 пъти добавям малко водичка.

Докато тигана е на котлона чукваме яйцата вътре, като дори да се спука жълтъка, няма страшно, тъй като пак ще стане вкусно. Захлупваме отново с капака и държим, докато яйцата станат по наш вкус – с течен жълтък или съвсем твърди.

След като свалим от огъня, наръсваме с натрошено овче сирене и магданоз, както може да се види от снимките, нашата шакшука е намагданозена наполовина, тъй като на този свят съществуват и хора, които не ядат мерудия, колкото и невероятно да звучи.

Аз обичам шакшуката с арабско хлебче или топъл, бял хляб и голямо количество леко подсолен айрян. След подобна късна обедо-закуска и чашка кафе се чувствам така, както вероятно Феникс се чувства, след като се възроди от пепелта.

17 Responses to “Шакшука

  • като прочетох 7 яйца и ми се напълни душата :) готвене за големи групи гладни хора! целият пост е музика, мерси за доброто начало на деня.

  • Не прочетох добре заглавието и се зачудих, защо е Зимна шакшука, а не жимна жакушка ;-)

  • Илиана
    13 years ago

    невероятно ястие, наистина! тази шакшука преобърна представите ми за кима:))

  • Албена
    13 years ago

    Видях снимките, реших да не чета на празен стомах, затворих страницата, ядох и чак тогава отворих и четох.
    Звучи просто прекрасно. Отивам на лов за сирийско чили.

  • поздравления! адски вкусни снимки и рецепта, нямам думи! ммммммммм!

  • hungryshark
    13 years ago

    Благодаря ви :) Тази манджа се оказа перфектната микстура за оправяне на махмурлук, за засищане на зверски глад и за едно чудесно, добро настроение.

    Сирийското чили е чудесно, обаче Бени, не съм убедена, че ще го продават в една държава като Япония, защото не беше запечатано или вакумирано, а капачката беше доста мърлява, обаче това не ме уплаши :)

  • Овкусихме си неделята с тази вкусна шакшука. Нашата бе придружена с червено винце…

  • Това си е нашенския миш-маш, но без чилито и яйцата са разбъркани предварително.

  • hungryshark
    13 years ago

    Ако обърнем, звучи така: миш-машът си е еврейската шакшука, само дето яйцата са объркани и някои не слагат люто :)

  • Цветослава Григорова
    12 years ago

    Лятото се скъсах да готвя шакшука. Аз я правя малко по-различна. Но всеки път си облизвам пръстите. Сега си припомних и не се въздържах да коментирам.

  • hungryshark
    12 years ago

    А как я готвите Вие :) Аз лятно време я правя с домати и нарязани чушки, но много ме мързи да ги пека и да ги беля преди това…

  • маргарита
    11 years ago

    Страхотни рецепти си представила! Блога е страхотен и с удоволствие ще го посещавам за идеи!

  • Бени
    11 years ago

    Сложих сок от нар, пресен лук и малко червено вино (с последното я окепазих), много добре стана. Заместих сирийското чили със сухо чили в олио, също става.

  • hungryshark
    11 years ago

    Звучи супер, ще трябва да пробвам със сок от нар, аз него го слагам основно на месо :)

  • Вкусно! Прили4а на унгарското Letscho. Аз малко окапалезих работата като вместо консерва домати сложих пасирани домати: http://www.mutti-parma.com/uploads/product/Passata%20700g%20Basilico%20Germania.jpg
    Изпитана рецепта за фалафели и/или хумус?

    • hungryshark
      11 years ago

      Мерси :)

      Аз хумуса го правя с нахут от консерва най-често, че ме мързи да варя, а и става бавно. Пасирам нахута с лимонов сок и тахан, овкусвам със сол и сервирам със зехтин, ким и червен пипер. Фалафели съм правила, сложих чесън, пресен лук, яйце, магданоз и не помня какво още и опържих в силно загрято олио и станаха.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: