Гарганели с тиквички и яйца

Гарганелите (garganelli) са италианска паста с яйца, която се прави по доста характерен начин – взима се квадратно листче тесто, което се навива на тубичка. Подобна е на пене и се готви горе-долу по същия начин, а произходът и е от региона на Болоня (откъдето ни я донесоха). Традиционна рецепта е гарганели с патешко рагу, но поради невъзможност да осигуря патица навреме избрах друга интересна вариация, която пък е характерна за Пулия (признавам си, за първи път правя паста с яйца, но пък резултатът е повече от апетитен).

За гарганелите с тиквичка и яйца ни трябват: 250 грама гарганели за 4 порции, 1 малка тиквичка, половин глава стар лук, 1 връзка пресен лук, 4 яйца, 150 милилитра сметана, 60 грама пармезан, 2-3 скилидки чесън, пресен или сух босилек, пипер микс, зехтин и сол.

По принцип тази рецепта е със стар лук, но аз реших да заменя половината с долната част от 3 стръка зелен лук, тъй като ароматът му е по-фин и свеж. Все пак сложих половин малка главичка червен лук, тъй като цветът му изглежда чудесно в бяла паста.

Нарязваме наситно 2-3 скилидки чесън и лука (белите стебла и червения), както и тиквичките на малки кубчета. Запържваме в зехтина първо лука и чесъна, като намиламе малко от пипера.

Би било чудесно, ако имаме пресен босилек, за да запържим няколко листенца в зехтина. Аз лично не успях да намеря, пък и не съм търсила твърде усърдно, затова стрих малко сух при задушаващите се луци – ароматът му е доста различен, но доста характерен, особено като мине през гореща мазнина.

След преценка на око добавяме в тигана и нарязаната на кубчета тиквички и няколко капки бяло вино, за да не се изпържи съвсем, но и да не се свари.

Междувременно разбиваме добре в купа 4 яйца и 150 милилитра сметана, която в случая беше растителна, тъй като прецених, че има яйца и в гарганелите, и в соса и холестеролът ще дойде малко в повече. Настъргваме в сместа пармезана (или друго подобно сирене), добавяме пипер смес и сол на вкус.

Отново междувременно (т.е. паралелно извършваме три операции) сваряваме пастата в добре подсолена вода до състояние преди ал денте, т.е. 2 минути по малко от указаните на кутията или в рецептата, която ползваме.

И така, имаме: един дълбок тиган със задушени тиквичка, чесън и лук, една купа с яйца и пармезан и една тенджера сварена паста. Оттук насетне алгоритъмът е следния: изчакваме задушените зеленчуци да изстинат малко, след което добавяме в тях изцедената паста, разбъркваме ги добре и изсипваме вътре яйчената смес.

Връщаме на котлона, който сме намалили до среден огън и бъркаме внимателно, за да не станат яйцата на големи бучки. Сваляме след 5-6 минути, но пак най-добрата преценка е на око.

Сервираме с наръсен отгоре зелен лук, още пипер и лимон, за желаещите. Аз лично обичам на пасти с бели сосове, морски дарове и явно яйца (нещо като любов от пръв поглед се получи) да изстискам малко лимон, свежестта и киселината му балансират по-тежките сметани и други белтъчини, пък и казват, че е полезно.

Не забравяме и чашата бяло вино.

6 Responses to “Гарганели с тиквички и яйца

  • В Пикадили от известно време има прясно патешко месо – магре и филета, проверявай там

  • hungryshark
    13 years ago

    Там и босилек има, но така ме домързя… Пък и с яйца наистина правя за първи път.

  • Пък аз уж минавам за мързелив… :-)

  • Албена
    13 years ago

    Все си повтарям, че не трябва да чета този ти блог на гладно и все не мога да устоя, като видя нов текст. Рецептата звучи повече от страхотно. Отивам да сънувам гарганели :)

  • А каква е сметаната – готварска или заквасена?
    Босилек има и в саксията на перваза ;)

  • hungryshark
    13 years ago

    босилек вече има, да :) сметаната е заквасена.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: