Шоколад с розов пипер

Великден е празник, който всички свързваме с яйцата, символ още от древни времена в индовропейските култури на новия живот и възраждането, които се празнуват с началото на пролетта.

Днес обаче в голяма част от Европа, в Америките и Австралия на Великден се раздават шоколадови яйца, шоколадови зайци и други шоколадови произведения. Тази традиция възниква първо в Германия и Франция през 19ти век, като първите яйца били направени от твърд, горчив шоколад. С времето производството им става масово, вкусовете не могат да се изброят, а аз приветствам с радост тази традиция, защото обичам и празници, и шоколад.

Даже май твърде много го обичам, а желанието да откривам нови вкусове често ме води в неочаквани посоки. Преди време бях открила Милка с черен пипер, който обаче не се задържа на нашия пазар, явно не пасна на много хора, така че когато видях наскоро във Виена тъмен шоколад с розов пипер, не се въздържах (а можех да натъпча в багажа още малко сирена, вурстове, вино и вафлички).

Опаковката на шоколада напомня тези на насипните тютюни, и въпреки че беше допълнително запечатан и вакумиран, от него се носеше лекичък аромат на пипер, който избухна в пълна сила, когато извадих блокчето. Въпреки че обичам всичко, което ям да е силно подправено и използвам най-различни зърна, треви и екстракти, за мен пиперът – черен, бял и розов си остава Царя на подправките, и в това съм дори по-уверена, отколкото в това, че футбола е царя на спортовете.

Споменах аромат, и пак ще кажа – аромат, аромат, аромат. Комбинацията от висококачествен черен шоколад и розов пипер е нещо невероятно и прави хапването на шоколада парченце по парченце удоволствие още от момента, в който бъде доближен до носа, после бавно сдъвкан и усещането за екстаз продължава още дълго време, след като шоколадът е изчезнал. Пиперът не е смлян, а счукан на едри парченца, които са останали хрускави, без влагата да им повлияе и това допълнително радва сетивата.

Розов пипер и тъмен, ароматен шоколад е комбинация, която може да направи деня празник не само около Великден и която ще бъде изпробвана и в домашни условия, а единственото възможно допълнение е чаша хубаво червено вино, например карменер.

8 Responses to “Шоколад с розов пипер

  • Вчера се сдобихме с Lindt с морска сол, препоръчвам го. Черен шоколад с ~50% какао и една такава интересна richness, ммм. А, и два паунда насипен Lindor си взехме — 9 различни вкуса, които не се продават у нас (мента, страчиатела, тъмен шоколад, кафе, велиденска смеска някаква…, а бе, не скучните млечен, черен, бял и карамел, които вече си ги знаем :)). Ще има да експериментираме, докато се окръглим направо :)

    Трябва да намерим алтернативни начини за снабдяване с шоколад в София — мразя ги тези наши търговци, дето или супер еднотипни неща продават, или внасят боклуци, които не си струват парите. А шоколадът е страст, ех.

  • hungryshark
    13 years ago

    Оооох, още на първото изречение се сетих, че не е оттук. И аз се запасявам, като пътувам, все пак трюфелите, дето ги бъркаме вкъщи не могат да се доближат до професионално направените шоколади, поне аз не мога де.

    Страст е, да, и то огромна :)

  • Представям си аромата :)
    Обожавам пипер – бял, зелен, червен!
    И завиждам за всички шоколади, описани от Антония!

  • hungryshark
    13 years ago

    А сега ако някой ми каже откъде мога да си купя зелен и розов пипер…

  • Аз реших, че не откривам кой знае каква разлика между разноцветните пипери и затова си взех направо един буркан смесен (бял, черен, червен, розов, бежов дори, май и зелен). От Метро. Ама е доста огромна разфасовката, имам чувство, че ще изкара до пенсия направо. Което не е кой знае какъв плюс, защото пиперът губи аромата си с времето.

    Ако ти се занимава — винаги може да си разделиш зрънцата едно по едно :) На мен лично смесени доста ми харесват, мелничките ми са прозрачни и шареното стои приятно-красиво.

  • hungryshark
    13 years ago

    Аз точно това правя в момента, разделям ги, обаче е неприятна работа. Смес ползвам за всичко, но например за риба искам да сложа само цели зърна розов, а за нещо друго – само бял, пак на зърна.

  • Срам, не срам, дори не знаех, че съществува розов пипер, че и шоколад с него. Аз също обожавам по-различните вкусове, но при нас трудно се намират, добре, че има вече възможност да си вземеш нещо онлайн. Очаквам с нетърпение и другите шоколади, които сте опитвали. С удоволствие откривам сайта ви и мисля ревностно да го следя. :)

  • hungryshark
    13 years ago

    И аз благодаря за хубавите думи, и вашият сайт е много интересен, аз съм сериозен любител на шоколада :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: