Кейк с джинджифил, крема сирене и шоколадови парченца

Новият ми сладкарски опит завърши със сравнително добър резултат – кейкът беше по-успешен от предните, хареса се на всички, които го опитаха, а току що и последното парченце приключи краткия си земен път там, където всички добри сладкиши отиват.

Всъщност, ако не беше една чиста случайност, никога нямаше да направя точно този сладкиш с точно тези съставки. Преди две седмици, докато чаках Ани да си накупи ядки от будка на Женския пазар (ех, този пазар) забелязах, че там продават и захаросан джинджифил, а точно преди една седмица попаднах и на рецептата и си казах – ех, ето, това е знак от съдбата, няма как да не направя кейк с джинджифил.

Този джинджифил на френски и английски е познат като glacé, подходящ е и за украси, глазури, смутита и пълнежи и като че ли в София не се намира другаде.

Освен 75 грама захаросан джинджифил за кейка са ни необходими също: 100 грама масло, 200 грама захар, 125 грама пълномаслено крема сирене, 3 яйца, 1 супена лъжица ванилов екстракт, 50 грама бадеми, 125 грама тъмен шоколад, 200 грама брашно, 2 супени лъжици бакпулвер и за украсата още 50 грама тъмен шоколад и пудра захар.

Разтапяме маслото на котлон и добавяме захарта – 200 грама са около 1 чаена чаша, като аз сложих кафява, защото само такава имах, което се оказа добро решение, тъй като шоколадът и джинджифила придават допълнителна сладост на тестото. Бъркаме, докато сместа стане гладка. Сваляме от котлона и докато е още топла, добавяме крема сиренето и разбиваме, за да не останат бучки. Както може да се сетите, не използвах българско сирене поради разни причини като консистенция, аромат и съдържание и все още не мога да разбера толкова ли е трудно да се направи едно хубаво такова…

След сиренето добавяме яйцата едно по едно, като бъркаме интензивно. Изсипваме в течността смлените на брашно бадеми, ванилията, нарязания на средни парченца джинджифил, добавяме пресятото брашно и бакпулвера и объркваме добре. Можем допълнително да сложим чаена лъжичка смлян джинджифил, но аз реших, че ароматът ще стане прекалено интензивен и ще превземе бадемите и ванилията и го пропуснах.

Накрая в готовото тесто пускаме начупеният на парченца шоколад (аз се справям чудесно с голям, остър нож), разбъркваме много внимателно с бъркалка и изсипваме в тавичка, постлана с хартия за печене. Тя не е задължителна, но намалява риска от залепване до минимум. Поставяме тавата в предварително нагрята до 180 градуса фурна (160 ако има вентилатор) и печем 60-70 минути. Ако е необходимо, покриваме с фолио, за да не загори отгоре и към края на първия час проверяваме с клечка дали е изпечен кейка. На мен леко ми позагоря, но само в единия край, което явно е от фурната…

След като е готов, го вадим бързо от тавата, за да не се спари и го оставяме да се охлади на решетка. Поръсваме с пудра захар (или глазура, но аз много не обичам) и украсяваме с разтопения на водна баня останал шоколад.

Чудесен е за закуска, следобедно кафе или чай по английски.

8 Responses to “Кейк с джинджифил, крема сирене и шоколадови парченца

  • Преди време продаваха същия захаросан джинджифил на пазара на Графа, може още да има.

  • hungryshark
    13 years ago

    Може и да има, не съм гледала скоро, аз от там избягвам да купувам пазарувам, тъй като като оставим настрана, че повечето продукти са с много завишени цени, обикновено са престояли, завехнали и доста скапани… Не всичко е така, но като се напари човек и спира да купува от определени места. Ако има обаче, ще е хубаво, ще хвърля един поглед. Иначе в Халите пък не бяха и чували за такъв джинджифил…

  • Е, много хубаво, че си намерила :)
    Трябваше да използвам и смлях стафиди
    и пресен джинджифил и беше адски вкусно!

  • Имам едно пакетче кандиран джинджифил и му търся рецепта :) Може и на тази да се спра. Моят е от магазините ДМ.

  • marbella
    13 years ago

    а дали ще се получи с джинджифил в захарен сироп? имам наличен само такъв, няма да ползвам сиропа, може и да стане…

  • hungryshark
    13 years ago

    @marbella, четох, че този джинджифил точно така се прави, като се киснат парченцата в захарен сироп и “кандиран” май наистина е по-правилно на български, така че като се отцедят, едва ли ще има някакъв проблем.

    @Еос, тогава слагаме и DM в списъка :)

    @Дани, това звучи много вкусно, аз едно време си мислех даже, че джинджифиловите сладки се правят с пресен, настърган джинджифил…

  • Да, в DM зареждат от време на време, но не постоянно. Виждала съм и в Карфур. Този джинджифил confit го обичам много потопен в топъл шоколадов сос.

  • hungryshark
    13 years ago

    Хммм, каква добра идея….

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: