Овчарски пай с агнешко и корени

Като абсолютно клише и аз готвя агнешко основно през май, само през май и винаги през май. В краен случай през април, ако Великден се пада тогава. Всъщност това е чудесно месо, което може да се консумира през цялата година. Дори да не е съвсем младо, има различни начини на приготвяне, така че да стане крехко и без онзи аромат, който не всички харесват.

Освен обичайните пълнени бутчета и плешки, агнешкото е много вкусно на котлетчета – панирани и на скара или пък в пръстен съд – с мляко, на яхния и на пай.

Днес много хора смятат, че овчарският пай е изконна британска ценност, но всъщност това наименование се появява за първи път през 70те години на 19ти век, като по онова време не е имало значение дали е приготвен с говеждо или овнешко (да, точно така, овнешко). Постепенно се е наложило обаче разбирането, че овчарският пай се приготвя с агнешко или овнешко и се покрива с картофено пюре.

За пая са ни необходими: 800 грама (до кило) агнешко месо, 4-5 големи моркова, 1 глава целина, 2-3 корена магданоз, 1 домат, 2-3 скилидки чесън, 3 средни глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 2 чаши бира, 2 с.л. брашно, сос Уорчестър, зехтин, сол, черен пипер и за кората – половин килограм по-нишестени картофи, прясно мляко, масло, пипер, розмарин и сол.

Добре е месото да е сухо, ако не е или пък е малко по-възрастно (което също е добър вариант, тъй като всъщност шилешкото е с по-наситен вкус), го почистваме добре от всякакви мазнини, жили и ципи с остър нож. По този начин месото губи своя специфичен аромат (ако от телешко и агнешко отстраним абсолютно всички мазнини, дегустатор със завързани очи не може да ги различи), а и ястието не става тежко.

Нарязваме го на дребни късчета (може да се накълца, но не чак до кайма). Нарязваме на едро и морковите, лука, домата, целината и корените магданоз, чесъна на филийки и объркваме добре направо в съда, в който ще печем – керамична или стъклена тава или пък пръстен гювеч. Добавяме 2 лъжици зехтин, 2 лъжици доматено пюре, сол и черен пепер на вкус и объркваме добре. В чаша бира (избрах светла този път, защото тъмната превзема всички вкусове, а аз не исках това) разбъркваме 2 супени лъжици брашно, изсипваме вътре 2 супени лъжици сос Уорчестър и наливаме в тавата. Захлупваме с капак или фолио и пъхаме в предварително загрята на 160 градуса фурна.

Печем около 2 часа, като от време на време проверяваме дали не е изврял соса и доливаме от бирата. Междувременно сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме до грубо пюре с малко масло, прясно мляко, пипер, сол и розмарин.

Когато месото е готово, вадим от фурната и разстиламе картофеното пюре на равномерна кора. Печем още около 30 минути до златисто на 180 градуса. Ако ни е останал сос преди да направим кората, го отсипваме с лъжица и го заделяме, тъй като грейвито е прекрасна добавка към пая.

Сервираме с нещо свежо като например репички и стъбълца целина и чаша червено вино или тъмна бира.

5 Responses to “Овчарски пай с агнешко и корени

  • Обикновено го приготвям с говеждо. Ще опитам и този вариант. Агнешкото според баща ми е най-хубавото месо и по нашите домове се намира целогодишно :)
    Колкото до шилешкото – в магазините на ул. Симеон се продава една смес – 7 подправки. Овалвам месото с нея и оставям поне 12 часа в хладилника, после малко мазнина и вино и 3-4 часа под фолио в умерена фурна. Няма такова месо :)

  • опитвала съм този пай с говеждо месо; не знаех, че традиционната рецепта е с агнешко. Хареса ми освежаването с репички и целина :-)

  • агнешко или овнешко е супер. точно в този аромат е красотата му. препоръчшам да използвате бира Гинес, става много по-добро.

  • hungryshark
    13 years ago

    Мерси за съветите :) Аз обичам даже овнешко, но хората наоколо не го понасят много. Тъмната бира малко ми превзема вкуса като за лято, но следващият пай ще е 100% с нея.

  • Джун Йошида
    13 years ago

    съгласен съм, но то по принцип овчарският пай не е особено лятно ястие. пробвай.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: