Соба салата със сьомгова пъстърва и соеви кълнове

Тази салата приготвих по идея на Бени, като рецептата е на Тина, които ми помогнаха, след като известно време се чудих какво точно да направя със спагетите от елда от китайския супермаркет. Аз добавих единствено рибата, всичко останало е едно към едно с инструкциите, които получих (и които е важно да се спазват, за да няма после изненади).

За салатата ни трябват половин пакет спагети, 150-200 грама сьомгова пъстърва, 3 средни моркова, 100 грама соеви кълнове, 3 стръка пресен лук, 2 лайма, 6 супени лъжици японски соев сос, 1 1/2 супена лъжица настърган пресен джинджифил, 1 1/2 супена лъжица бяла захар, четвърт чаша растително масло, например зехтин и черен сусам.

Естествено, като почти всяка салата и тази се приготвя бързо и относително лесно.

Ако рибата, която сме купили – пъстърва или сьомга (този път избрахме сьомгова пъстърва, оказа се чудесна, приготвена по този начин), не е почистена, намираме специалист, който да я одере вещо, след което да я филетира и да я нареже на продълговати парченца с дължина 2-3 сантиметра.

В купа смесваме изцедения сок от лаймовете, настъргания джинджифил, соевия сос (задължително японски), захарта и зехтина, разбъркваме добре, накисваме рибата в сместа и оставяме за около половин час в хладилника.

Междувременно слагаме спагетите да се варят. Докато ги чакаме, нарязваме морковите на тънки жулиени, а стръковете лук – по диагонал, на парчета с дължина 2 сантиметра. Соевите кълнове просто ги умиваме добре.

Когато пастата е сварена до ал денте, сваляме от огъня, оплакваме ги с хладка вода, отцеждаме добре и ги слагаме в голяма купа. Изсипваме отгоре морковите, лука, кълновете и соса с пъстървовите парченца и объркваме внимателно.

След като я разсипем в купички, наръсваме с черен сусам и поднасяме с чаша вино. В случая новозеландския совиньон блан, от Марлборо е задължителен. Комбинацията е повече от съвършена за лятото.

3 Responses to “Соба салата със сьомгова пъстърва и соеви кълнове

  • Албена
    13 years ago

    Знам, че не му е тук мястото, но “гурман, откривател и експериментатор” звучи като много по-щастлива комбинация от “нерви, политика и халтура”.

  • Тина
    13 years ago

    Хаха, изглежда доста добре, но боя се нямам аз пръст в рецептата, а само Бени. Объркала се е нещо:)

  • Джун Йошида
    13 years ago

    купувай си соба от магазина на алекс на екзарх йосиф. японска е и е в пъти по-качествена от китайската!

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: