Бургаско (пиво)

Всеки път след “Бургаско” ми идва да напиша “пиво”, но пивото се изгуби някъде в последните 20 години на бирени трансформации, сливания и придобивания, както се изгубиха и типичните вкусове на столичното, шуменското и софийското (светли и специални), които никога няма да спрат да ми липсват.

Сегашното Бургаско няма много общо с това от едно време, в случая май по-скоро за добро и е неизменен атрибут на почивката южно от Бургас, както са пържената цаца, градинските домати и гюзлеметата за закуска.

Не бих се наела да коментирам вкуса му, тъй като запотената халба или ледената бутилка с нарисувана фрегата веднага след плаж или вечер на прохлада са най-хубавото нещо на света и не мога да дам обективни и рационални аргументи за любовта си. Имам едно леко глождещо предположение, че извадено извън контекста, Бургаското веднага ще изгуби своя чар, както се случи с Митоса, когато пристигна в София и онзи прелестен вкус от зеленото шише по залез някъде на магистралата между Солун и Кавала изведнъж стана банален и скучен.

Все пак, в опит за някаква обективност ми се струва, че бирата е от най-успешните и вкусни продукти на “Каменица”, с доста остър и леко нагарчащ вкус и понякога много ме е яд, че не се намира извън региона.

Задължително е за пържена риба (скорпид, сафрид, зарган, попчета, барбун, цаца) или със задушените скариди в онова заведенийце на ъгъла на “Драва” и “Кирил и Методий” с десете имена в Созопол.

Бургас, морето, сините вълни, пълната с барбун и калканчета крайбрежна вода и няколко ледени бири – ех, само лятото да беше вечно…

14 Responses to “Бургаско (пиво)

  • Намира се, намира се — в Джиков в Гео Милев сервират Бургаско наливна. Не разбирам от бира, не мога да различа една от друга, а вкусът на Бургаско ми е позибледнял за десетина години живот в Софето, та освен по брандираната халба трудно ти гарантирам колко истински бургаско е това в Джиков. Но е хубаво, че го има. ;)

  • Ми предвид, че Бургаско не се прави в Бургас… просто е по-евтина бира в портфолиото… абе, заради убиването на регионалните марки Каменица са за затвор. Добре, че явно са се отказали от безумния син етикет.

  • @пламен ти да видиш – на едно кенче шуменско ми бяха показали, че тази бира е произведена и пакетирана в македонско…

  • hungryshark
    13 years ago

    @Мария, ще трябва да го издиря тоз Джиков :)

    @Пламене, те още като закриваха фабриката в Бургас казаха, че няма да развиват бранда. Ама да се поучат от Карсберг и тяхното Пиринско…

  • hungryshark
    13 years ago

    @Maria това е съвсем странно..

  • Същото може да се каже и за Пиринското :)

  • hungryshark
    13 years ago

    Пиринското е доста по-добре и откъм реклама, и откъм дистрибуция. Бургаското няма нито ЕДНА реклама, и се продава само в региона около Бургас, и то не навсякъде… За сметка на това в Синеморец има Пиринско.

  • @hungryshark И на мен като ми го показаха бях ъ? : ) Ето го написано на кенчето. Шуменско се произвежда в Сърбия по лиценз на Карлсберг България. Мен вкусът си ме кефи, няма значка къде е произведено http://twitpic.com/63jbph

  • hungryshark
    13 years ago

    Много интересно… Аз така или иначе все Шуменско си пия, като съм в София, но комшиите имат нелоши бири. Ще потърся кен да видим :)

  • Джун Йошида
    13 years ago

    не е лошо бургаското и да, удря те носталгията. съгласен съм за скорпида напълно. и зза скаридите…ммммммммммм…..ще бъде изпълнено тоова и тази година.:)

  • Джун Йошида
    13 years ago

    как се казваше това местенце в созопол, което беше препоръчала? ние попаднахме в корал, в стария град и беше мноооого приятно там.

  • hungryshark
    13 years ago

    Няма никакво име, нито табела, нито на менюто, но се намира на ул. “Кирил и Методий” (първата улица над крепостната стена), на ъгъла с “Драва”, ако вървиш от центъра, в ляво веднага след “Античния кладенец”, малко след отбивката за лятното кино. Абе не става много ясно, но го знаят и като “При Гери”.

  • Джун Йошида
    13 years ago

    оказа се, че го знам, но като “при сестрите”. за съжаление нямаше места, но това автоматично ни насочи към още по-любимото ” корал”, където няма празно…:)

  • hungryshark
    13 years ago

    “Корал” е друга бира :) А “При сестрите” май си търси официално име -> http://urbantrvlr.blogspot.com/2011/08/2.html?showComment=1315267941749#comment-c8503841889853440694

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: