Пържено пиле

Пърженото пиле за съжаление е една от онези храни, които са се сдобили с много лоша репутация заради веригите за бързо хранене, предлагащи всъщност подобия на месо, салати и сандвичи. Не ми се навлиза в темата, защото и на мен ми се случва да ям там, но ястията просто не са съпоставими с това, което може да се приготви или вкъщи, или на място с истинска храна, без полуфабрикати и компромиси.

Южняшката храна е много обширна тема, тъй като се разпростира в няколко щата и е резултат от сливането на индиански, африкански, френски, испански, ирландски и английски традиции, като даже се дели на кажунска, креолска, soul food и разни други, а ние я познаваме основно от филми като “Пържени зелени домати”, “Soul food”, “True blood” и една верига, която предлага пържено пиле у нас.

Същото пържено пиле е и лицето на южняшката soul food кухня пред света, като казват обаче, че най-доброто е в Харлем и Вашингтон, а аз реших да се доверя на експерт и го приготвих според инструкциите на Никола, които по-долу почти буквално преразказвам (г-н Пенев, пропуснала съм бекона, но в деня, в който пържих беше топло като в ада или поне в Луизиана).

Първо избираме охладено пилешко по предпочитания и вкус, аз взех няколко долни бутчета и две бутови пържоли, които нарязах на продълговати ивици с ширина около 2 сантиметра (пържолите, не бутчетата).

Опитваме се също така да намерим мътеница, цвик или както му казват на buttremilk-а, и понеже не намираме, купуваме литър прясно мляко. Изсипваме в дълбока купа студеното(!) мляко и добавяме 1-2 супени лъжици ябълков оцет, като внимаваме да не се пресече. Може и комбинация от прясно мляко и заквасена сметана, но както споменах, беше адски горещо, а аз за сметаните си имам едно наум, но това е друга история.

Нарязваме в цвикопобната смес една голяма глава лук на едри парчета или лентички, сипваме солидна доза чили сос, като аз използвах от виетнамския, добавяме сол и черен пипер, отново солидно и поставяме вътре пилешките парчета. Хубаво е да кисне поне една нощ, но може и 3-4 часа.

Нагряваме в един тиган олио или друга мазнина, подходяща за пържене при относително високи температури, с дълбочина поне три пръста, до 3 (или каквато се пада предпоследната степен на котлона). Смесваме царевично и пшенично брашно в равни части, овъргалваме добре пилето и пускаме в мазнината. Най-добре е да се проверява дали е изпържено с термометър за месо, като по средата температурата трябва да достигне 80 градуса по Целзий. На мен не ми се получи, нещо не успях да се справя с уреда, който си донесох специално за целта от САЩ, така че този път пържих на око, докато коричката покафенее добре и ми се получи. След като извадим от мазнината, първо оставяме върху кухненска хартия или рештка, но сервираме преди да изстине.

Междувременно приготвих царевица за гарнитура, като сварих кочаните до пълно омекване в много солена вода, след което ги опърлих на котлона.

Забърках и сос, не знам дали ще успея да възпроизведа как точно, но стана невероятно вкусен, горе долу така: в една тенджерка изсипах уорчестър, китайски соев сос, ойстър сос, виетнамско чили, черен пипер, гренадин, мед и бърбън и кипнах, докато се редуцира малко.

И така, имаме пържено пиле, което смея да твърдя, стана великолепно на вкус (благодарности на г-н Пенев отново) и нямащо нищо общо с купешкото такова, пърлени царевички на кочан и специален сос, трябват ни само няколко ледени бири, за предпочитане лагер, не за друго, но да не доминират като аромат и сме готови.

Ще излъжа, ако кажа, че не се изненадах колко вкусна вечеря се получи, а твърденията, че пърженото пиле е адски вредно са силно преувеличени, стига да се внимава с вида мазнина, солта и количествата.

15 Responses to “Пържено пиле

  • Страхотно пилешко! Ще го изпробвам още утре, защото за тази вечер няма как да успея с мариноването.
    Благодаря за споделената рецепта!

  • hungryshark
    13 years ago

    Мерси! И хич не е сложно, особено ако има фритюрник и човек прежали мазнината вътре (пише, че може да се прецеди след това, но нямам никакъв опит).

  • мням. мням!

  • милена
    13 years ago

    И аз мням и аааааааааааз!

  • hungryshark, олиото след пържене се прецежда, загрее отново и в него се постави парче ябълка да се “попържи”. Така то отново добива по-светъл цвят. Проверено :) но едно и също олио – не повече от 2-3 пъти.

  • hungryshark
    13 years ago

    А примерно от тиквички не става ли прекалено тъмно? Трябва да пробвам, аз не че пържа често, но ако не отиваше толкова олио, можех и повече неща да пробвам :)

  • Пробвала съм с олио от паниране на разни работи, където трябва много за водна баня, а падат я корн флейкс, я от панировката капки; Фритюрника го държа само за картофи. Но там, където го прочетох, пишеше точно за тиквички и зеленчуци.
    Освен да пробваш :)

  • Готово, Маги, направих го.
    Бутчета не, да не ми търсят кожата ония ми ти човеци млади, направих го с пържоли от бут, нарязани на широки ивици.
    Благодаря ти за страхотната вкусотия, която хапнахме тази вечер, благодарение на теб!
    опит за поставяне на снимка

  • hungryshark
    13 years ago

    Пепи, много се радвам, че ви е харесало :) И изглежда страхотно!

  • Svetlana
    13 years ago

    Обикновено нещата, които изглеждат толкова добре, са и безумно вкусни! : ) Бих искала да попитам обаче сместа за мариноване може ли да се използва за нещо след това? Сос например?

  • hungryshark
    13 years ago

    Май не може, защото всъщност е мляко с оцет и в момента в който се загрее, се пресича и става на парцали, за съжаление. Поне на мен не ми хрумва какво може да се направи.

  • Гери
    13 years ago

    Много хубаво предложение, ще направя на всяка цена.

  • Направих варианта със заквасената сметана вместо оцет. Нямах чили сос (дано не съм изгубила много от предполагаемия оригинален вкус :) ), но пък действително престоя едно денонощие цялата комбинация. Стана страхотно, хареса ми как се усещаше лученият аромат; следващ път ще е на по-малки хапки (мислех, че бутчетата са достатъчно малки, но не би), и със солта трябва малко по-смело, за да има смисъл, да :)
    Благодарности за рецептата, Магдалина!

    п. с. и също получих въпрос за последваща употреба на маринатата, но бях подготвена с отговор вече, ха :)

  • hungryshark
    12 years ago

    И на мен ми е жал за млякото, но се пресича, опитах да загрея малко и стана на парцали, тюх… Затова взимам от най-евтиното, в пликчета :)

    Според мен тази рецепта търпи всякакви вариации на подправките, някои слагат кимион и кориандър, но аз предпочитам лютото.

  • Невероятно вкусно е! Макар да използвах пилешко филе, а не бутче- също става супер.А накрая, панирах и лука от маринатата, който стана много вкусен. Мерси за рецептата.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: