Еко-ферма “Елата”

Миналата седмица бях на представяне на еко-ферма “Елата”, която се намира в Плана планина и на млечните и продукти. Росен разказа за малките родопски кравички, купувани от баби, каракачанските овци, кончетата и кучетата, начинът, по който се гледат и как се произвеждат прясното и киселото мляко, сиренето, за закваската и разни други интересни неща.

Фермата е част от “Солидарно земеделие”, използва устойчиви практики (няма обаче био сертификати), опитва се да запазва изчезващи местни породи като споменатата родопска крава и организира различни интересни събития като дегустации, образователни програми за деца, солидарни пикници и помощ при сенекоса.

Аз самата мисля скоро да посетя фермата, за да видя гадинките на живо, като Росен спомена, че държат всеки, който си купува от тях да разгледа фермата.

Няма отново да се впускам в обяснения колко е важно да се подкрепя дребния местен бизнес, особено в настоящата икономическа ситуация, в която той е подложен на сериозен натиск, а половината държава зависи от бюджета, както и колко е вкусно да се ядат храни, отгледани или произведени по традиционни методи.

Сиренето и млеката имат истински вкус, като киселото е наистина кисело, както аз го обичам, произведени без добавки и консерванти и всеки, които иска, може да си поръча чрез този формуляр, като продуктите ще се носят до йога-студио InSight (над Склада на “Бенковски”), а зад идеята стоят добре познатия на всички Марти Линков (тук малко повече за идеята му за оф/он-лайн магазин) и Маги от InSight.

9 Responses to “Еко-ферма “Елата”

  • Поръчах си мляко, ще споделя впечателения :)

  • Аз пък мога да споделя впечатления как се оцелява 2 седмици по разни други краища на страната, като си свикнал сутрин да закусваш бисквити със споменатото кисело мляко, и да пиеш айранче под път и над път :)))
    А прясното какъв каймак прави… моя приятелка се надвеси над тенджерата и се унесе: “мм, аромат на детство…” :)
    Радвам се за тази инициатива, Магдалина, и ми се ще да вярвам, че има смисъл от усилията ни (мои и на близкото ми обкръжение) да подкрепяме именно такива хора.
    Апропо, скоро се изтъркулва една година Солидарно земеделие у нас… :)

  • това събитие беше едно от най-приятните неща, които ми се случиха последните месеци в София. адски се радвам за инициативата като цяло, а киселото мляко на Росен има вече почетно място в хладилника ни:)

  • hungryshark
    12 years ago

    @Бени, не казваш дали ти е харесало :)

    @Ани, надявам се все повече такива неща да се случват и то не само в София :)

    @Ралица, малко по малко…

  • Irena Vlahova
    12 years ago

    Млякото е страхотно, особено киселото – с плътен каймак! А свежото сирене е много по-хубаво от всякаква моцарела, бих опитала и от козе мляко… Ставам редовен клиент!

  • Млякото е чук – има стабилен каймак, не мирише прекалено силно (което значи, че от хигиенна гледна точка знаят какво правят), и човек ако не внимава, един буркан си отива за има-няма пет минути. Взимам два пъти вече и съотношението цена-вкус-достъпност определено ме прави техен редовен клиент.

  • abe rosene 6to laje6 horata 4e proizvejda6 bio hrani kato hrani6 jivotnite s gmo furaji

  • maria racheva
    10 years ago

    Уважаеми Дами и Господа,
    Две издания- една мечта- щастливи чрез нашата храна

    Екипът, осъществил авторската идея за реализиране на проекта „Щастливи чрез нашата храна”, има удоволствието да ви покани за участие и интерес към събитията:
    – Печатно издание: „Каталог на щастливите храни”
    – Книгата „Кулинарна психология”
    Изданията ще бъдат представени на читателите по време на Националната кампания „Щастливи чрез нашата храна”. Кампанията ще продължи през цялата 2014 година. В календара присъстват конференции, кръгли маси, срещи на специалисти, ангажирани с темата,семинари, игри, медийни гостувания, презентации по време на различни събития, посветени на каузата за здравословното хранене и хармоничния начин на живот. В центъра на календара ще бъде книгата на Мария Стефанова Рачева „Кулинарна психология”

    Кампанията предоставя разнообразни възможности за вписване в годишния календар на събитията, посветени на голямата тема „Щастливи чрез нашата храна”

    „Каталог на щастливите храни днес” е едно различно и полезно за съвременния човек издание, което ще е очаквано и желано четиво от българските семейства.Каталогът ще излезе от печат за Коледните празници и ще се разпространява по време на празничните базари.
    Книгата Кулинарна психология се радва на широк обществен интерес
    Ако проявявате интерес, свържете се с нас, за да уговорим параметрите и възможностите за участие! Има различни варианти за участие..Ще ви предоставим с удоволствие необходимата информация.

    ПОЗДРАВИ
    Мария Рачева
    „Адвайз център” ЕООД
    Град Казанлък 6100
    Бул. Александър Батенберг 10Б
    Тел. 0877457748 SKYPE: mariaracheva1

  • maria racheva
    10 years ago

    Покана
    На 07.ноември (четвъртък) от 18.00 часа – премиера на книгата КУЛИНАРНА ПСИХОЛОГИЯ и представяне на Национална кампания “Щастливи чрез нашата храна”
    ресторант Ориент, град Казанлък
    Мария Рачева, автор

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: