На гости на LaMartinia със свинска плешка, сос от червени боровинки и хаш от ябълки и картофи

Вчера гостувах на Мария и прекрасния и блог LaMartinia (на мен пък ми гостува Бени, но това е чисто съвпадение) с меню от печена във фолио свинска плешка, сос от червени боровинки и хаш от ябълки и картофи, леко лют. Мария ме е описала с такива хубави думи, че направо не можах да се позная. Ако знаех, че ще стане така, нямаше да се замотам почти година.

Менюто е вдъхновено от есента, нормандската кухня, сайдера и ябълките със свинско, ето и тук малко подробности по приготвянето, повече информация и една голяма снимка в LaMartinia:

За соса: Необходими са ни преди всичко около 250 грама червени боровинки. В тиган загряваме едновременно боровинките, 100 мл бяло вино, към 200 г захар на кристали, няколко листенца прясна мента и няколко портокалови корички. След като сместа кипне, я оставяме да поври още 10 минути. Когато плодчетата започнат да се пукат, сваляме от огъня и леко намачкваме с вилица.

За хаша: Нарязваме на кубчета 2 средни картофа и 2 средни хлебни ябълки. Бланшираме картофите за около 10-ина минути в силно подсолена вода. Загряваме в тиган 2 суп. лъжици масло, в което добавяме глава ситно нарязан лук, картофите, наситнена люта чушка, риган, кимион и черен пипер. Бъркаме на огъня още 10 минути, след което добавяме нарязаната ябълка, сол и чаена лъжичка кафява захар. Сваляме от огъня след около 2-3 минути.

За свинското:  В саханче счукваме различни сухи подправки – бял синап, черен пипер, розов пипер, кориандър, бахар, дафинов лист, кимион, малко чили, морска сол и каквото друго реши човек. В силно нагорещен тиган запечатваме месото от всички страни без мазнина, след което го намазваме със зехтин. Втриваме сместа от подправки и увиваме плътно във фолио. Печем около 50 минути на 180 градуса, като при желание можем накрая да оставим месото да се позапече малко, до приятен кафеникав цвят.

Аз лично с удоволствие се наливам с крушов сайдер, който се намира в Карфур и е 2% – идеална трапезна напитка, но май не е за всеки вкус, понеже се усеща доста натрапчив дъх на бъчва, така че може да се замени с някакво френско вино.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: