Полски хранителни стоки и бири

Актуализация по темата: за съжаление, този магазин вече не работи.

Отскоро в София и Варна има полски хранителни магазини, на един собственик. Този в София се намира на улица “Хубча” №7, зад пазара на Красно село.

Магазинчето не е голямо, не съм снимала отвътре (както винаги, ми стана неудобно), но продават различни консервирани и сушени зеленчуци като червено цвекло и зеле, също горчица, доматен концентрат, сирена и други млечни продукти, сладки, плодови сокове, морковени сокове, бира, пастети в буркани и на калъпи (аз си купих такъв с гъби, който използвах за сандвичите, с които гостувам на lego lunch box – истински и вкусен), подправки и разбира се – това, с което е прочута Полша в цял свят: колбаси.

Полските kiełbasa са толкова разпространени и известни, че са част от кухнята на Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк, цяла източна Европа и дори на Иран, и могат да се сервират сурови, печени, сварени, на бял борш, с кисело зеле, картофи и горчица. Украйна и други страни от региона също имат претенции да са родина на колбасите, но в случая ми се струва, че не са прави.

В магазинчето има от прочутата карковска наденица, също така има и дивечова наденица, наденица с лук, пушена и разни други, които не успях да запомня. За вкъщи купих от краковската и от тази с лук. Опекох ги на скара, нарязах ги на кръгчета и ги обърках в загрят тиган с печени картофи и червен лук (нарязани на едро) и дресинг от едра горчица, ябълков оцет, пипер и сол. Рецептата е вариация на полска такава и чудесно се върза с бирите.

Полша е страна с богати бирени традции, има 70 пивоварни, включително 27 микро такива и е на трето място в Европа по консумация на бира след Чехия и Германия с 92 литра на персона годишно (дали още дълго няма да си останем аматьори?). Допреди края на Втората Световна война повечето пивоварни са били частни и местни, но при приватизацията след краха на социалистическата система производството е окрупнено от големи чужди компании.

Отскоро в Полша са много модерни плодовите бири, в магазинчето имаше 3 вида – с ябълка, с малина и още някакъв плод, като любезната пани ми обясни, че това са женски бири, но аз предпочетох да си взема от 3те “нормални” – Lech Premium, Tatra Jasne Pelne и Żywiec. И трите са лагери, като Лех Премиум е по-силен пилзенер, нагарчащ, с приятен малцов аромат . Татрата не е особено забележима, но отново не е лоша. Żywiec-а e с по-усещащ се хмел, също много приятна. Като цяло – добри впечатления, особено на фона на случващото се с нашенските бири. Полша е известна с портърите си, така че се надявам през зимата да зареждат и с тъмно.

Като цяло този магазин ми дойде като много приятна изненада, с любезни панита и панове, солидно разнообразие от месни продукти и пивки бири и е нов щрих в етническото хранително разнообразие в София. Цените са съвсем прилични.

23 Responses to “Полски хранителни стоки и бири

  • това е на 30м от нас! значи все пак стоката е хубава, ще се пробва!

    ПП: Малко звуча като героиня от соц филм.

  • hungryshark
    12 years ago

    супер си е стоката :)

  • Noted, ще се посети.

  • Пастетчето с гъби е божествено. И ние пазаруваме там понякога :) Имат и страхотни брашна. Тазгодишните ми козунаци бяха с тях, невероятни глутенови нишки :)

  • hungryshark
    12 years ago

    А аз изобщо не съм отчела наличието на брашна :) Мерси, даже мисля скоро да пробвам на погача примерно :)

  • Зорница Гъркова
    12 years ago

    Живея наблизо и го открих много скоро след откриването. От там съм пазарувала картофено брашно, стърган хрян, техния вариант на пелмени и още някои доста интересни неща ;-)) сега съм в процес на издирване на крем от кестени и вече съм се настроила, че аз ще си го правя

  • hungryshark
    12 years ago

    За крема от кестени – ако го направите, може ли да споделите как? :) Пелмените тепърва ще ги пробвам :))))

  • Елица Маркова
    12 years ago

    Магазинчето е хубаво и стоката поне това което съм си вземала е добро. Единствено не ми харесва продавачката. Винаги си намира да прави нещо друго и не обръща внимание на клиентите, трябва с ченгел да и вадиш думите от устата. Това прави посещението в магазина неприятно!

  • Елица Маркова
    12 years ago

    Не мога да се сдържа! Ако собствениците на магазина искат да си го запазят нека помислят за качествен персонал!!!

  • pone da namaliat cenite malko.v holandia v polskite magazini e poevtino

  • Благодаря за информацията, вчера отскочих за бира и наденички.
    Имат още един магазин в Младост 3 на Ал. Малинов в една бизнес сграда, аз оттам напазарувах.

  • Сианна
    7 years ago

    Въпреки, че са минали няколко години от статията знаете ли дали все още съществува магазинмето или дали има полски продукти някъде другаде в София?

    • hungryshark
      7 years ago

      Не съм ходила скоро, че там всичко е разкопано, но май вече не…

  • Сташу
    7 years ago

    А имате ли оцет!? Спиртов оцет! 10% най добре. А имате ли каша?! всякаква- манна, яглана, пенцак. А паштетова! имате ли??? умирам за къшей стара пастетка и полски смалец с цебула

  • Сташу
    7 years ago

    а и сетих се-тука не мога да купя “boczek” те. свински гърди, но те тука не стават
    а и “golonka” в Кау… тва е менте

  • evgeniq
    7 years ago

    Къде е магазина във Варна

  • Юлиана
    6 years ago

    Имате ли бонбони сливка??

    • hungryshark
      6 years ago

      Здравейте! За съжаление, магазинът отдавна затвори врати.

      • Hristina Stoimenovska
        6 years ago

        Има ли друг полски магазин в София?

        • hungryshark
          6 years ago

          До колкото ми е известно – не, за съжаление.

  • Юлиана
    6 years ago

    Сливка с шоколад и каква разфасофка??моля отговорете

  • Рени
    3 years ago

    Благодаря за поста, hungryshark! Търсим полски магазин където и да е в България. Веднага дайте сигнал, ако някой знае за такъв, че сме много гладни за пирохи, пелмени… Голямо разочарование, че този магазин е затворил.

    • Ралица
      3 years ago

      Пелмените не са полски а руски, търсете в Берёзка. Ако искате полски пироги, можете да си направите сама. Приятеля ми е поляк и постоянно му правя полски ястия които съм научила от майка му, но без проблем можете да видите рецепти в интернет.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: