Скоунс с карамелизиран лук и пекорино

Скоунсовете са много бърза и вкусна закуска, въпреки че тези специално стават малко по-бавно, заради карамелизирането на лука. И за да не се бавим допълнително, направо минавам към приготовлението.

За карамелизирания лук ни трябва една голяма глава червен такъв, която нарязваме на кръгчета и разделяме на ленти. Запичаме ги без мазнина на много нагорещен тиган, докато покафенеят леко, след което добавяме малко зехтин, сух розмарин, черен пипер, супена лъжица захар, малко червено вино и сол. Задушаваме и сваляме от огъня, докато лентичките са още хрупкави. Оставяме лукът да се изстуди много добре, даже може и в хладилника.

За тестото ни трябват 2 чаени чаши брашно, може 50:50 бяло и пълнозърнесто, една с.л. бакпулвер и 1 с.л. сода бикарбонат, половин чаша заквасена сметана, половин чаша настъргано твърдо сирене – пекорино или пармезан, 1 яйце, към 100 грама масло (което трябва да постои в камерата преди манипулация) и щипка захар.

В една купа размесваме сухите съставки – брашно, сирене, бакпулвер, сода и захар. В друга купичка разбиваме добре сметаната с яйцето. Изваждаме маслото от камерата и нарязваме на малки бучици или настъргваме на едрото на рендето. Добавяме малко по малко масло в брашняната смес и втриваме с пръсти, докато се получи хомогенна смес. В нея изсипваме микстурата от яйце и сметана и отново размесваме добре с ръце.

Налага се да действаме много бързо, за да не се размекне маслото, защото печивото може да придобие доста неочаквана и неапетитна форма.

Изсипваме в тестото карамелизирания лук, объркваме ги и оформяме питка, дебела около 5-6 сантиметра, която поставяме върху застлана с хартия за печене тавичка. Нарязваме я на 8 парчета и бързо я пъхаме в нагрята на 190-200 градуса фурна. След около 15 минути скоунсовете са готови.

Бих препоръчала един ирландски стаут към тях, но ако часът е много ранен, и чаша хубав черен чай с малко мляко върши работа.

7 Responses to “Скоунс с карамелизиран лук и пекорино

  • Страхотно! Довечера ще го направя, с червено вино може ли? Нямам червен лук, само бял…ох, много е студено, да ходя ли да търся червен или може и с бял? Прегръдки!

  • Имам предвид да пием червено вино към него, че черният чай вечер много разбужда….

  • С какво могат да се замени яйцето? Не ям яйца, а сконсувете ми изглеждат фантастични и искам да им се насладя.
    Ще съм ти много благодарен, ако ме посъветваш какво да направя. :)
    Поздрави

  • аз също не ям яйца и въпроса го разрешавам кардинално – просто няма да сложа яйце. Не вярвам да навреди много…

  • абе мислех си и аз така да направя, но не съм готвил до сега и не знам какво ще стане – да не вземат да се разпаднат скоунсовете?

  • hungryshark
    12 years ago

    Може с вино, може с бира, даже може и с айрян :)

    Мисля, че няма проблем да е без яйце, има такива рецепти, а за да не се разпадне – можете да изстудите в камерата питката, преди да я пъхнете във фурната.

  • Вместо яйце в случая може да се използват 2 супени лъжици смлян лен, разтворен в малко вода. Сместа става лепкава и сплотява съставките. А може и чиа, по същия начин, но с повече вода (тя поема много).

    Хубава рецепта! Скоунсите във всякакви варианти и на мен ми станаха любими.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: