Бърза история на американската бира и други проблеми

Любимият ми бирен блог Pencil and Spoon публикува преди 2 седмици изключително интересен текст за историята на бирата в Америка и метаморфозите, през които минава – от ейловете на първите британски заселници, през мътното пшенично на немци с имена като Милер, Анхойзер, Буш и Пабст, през искрящия пилзенер, през Сухия режим до подмяната на ечемика с ориз и царевица и днешните извращения като Bud Light без вкус, аромат и текстура.

Статията се чете на един дъх и обяснява простичко много неща – унификацията на бирите, ролята на свръхголемите компании и промяната в нагласите на цяла една нация. Тук някъде се крие и отговора на въпроса защо Арианата няма вкуса на Столичното Специално отпреди 30 години.

В този контекст, ето една друга новина от началото на месец февруари – AB-InBev (AB идва от имената на господата Анхойзер и Буш) намаляват алкохолното съдържание на водещи марки като Stella Artois, Beck’s и Budweiser за британския пазар от 5 на 4.8 % с цел да спесят данъци. Съвсем неусетно масовите вкусове ще се променят, отново, и то на територията на една от най-биропиещите държави и ме съмнява да е за добро, когато мотивът е “свиване на разходите”.

Като контрапункт – текстове от NY Times от вчера за процъфтяването на нано- и микропивоварните в САЩ – The art of making beer: not just for professionals и Craft brewing finds a welcoming atmosphere.

 

4 Responses to “Бърза история на американската бира и други проблеми

  • Иван-Асен
    12 years ago
  • hungryshark
    12 years ago

    Мерси много :)

  • Интересно. Но на англичаните така или иначе 5-те % на лагера не им понасят много. Същите преди няколко години пуснаха Beck’s Vier за да доближат градуса на класическия битър.

    Това с данъците обаче е прецакващо – едва ли бирата ще поевтинее за крайния потребител, въпреки спестяванията за компанията.

  • hungryshark
    12 years ago

    За мен не е много готино една бира да се променя с мотив “разходи”, а не потребителски нагласи, навици, мода, предпочитания или там каквото.

    Бтв, когато Загорка намалиха алкохолното съдържание наскоро, много държаха това да не се разгласява.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: