Танура и по-добрата улична храна

По-добрата улична/бърза храна в София се намира на ъгъла на улиците “Княз Борис” и “Цар Симеон” в малката арабска пекарна “Танура”.

В пръстени фурни с огън няколко младежи от Близкия Изток, мисля че от Ирак пекат бели хлебчета без мая (khobz).

Пещите са тандир (тур.), танура или тандур от глина, в които горят дърва, а питките се пекат направо вътре, залепени за стените.

Тестото е от бяло пшенично брашно, с малко сол и вода, без какъвто и да е било набухвател и хлебчетата накрая излизат съвсем автентично ожарени, за разлика от “домашните” кори за баница на Бела, които се правят на черни петна с авагардна система от горелки, закачена над поточната линия, достойна минимум за БАН.

Най-хубавото на “Танура” обаче е, че пекат и много вкуси хлебчета, замесени със сушени подправки, магданоз, пресен лук и агнешка кайма, в точното количество, за да не стават прекалено тежки и мазни.

Ако изобщо в момента има улична храна, която да е достатъчно истинска, прясна, не твърде натоварваща, то това е питката от по-долните снимки. Жълтият цвят е от куркумата.

Точният адрес е улица “Цар Симеон” 75, до нея има иракски хранителен магазин, където също има много интересни неща, малко по-различни от сирийските.

6 Responses to “Танура и по-добрата улична храна

  • ми сега освен да ти благодаря за инфото :)

  • hungryshark
    12 years ago

    Май единствения им проблем е ча рано слагат кепенците и към 6 е било затворено, но не знам дали всеки ден е така.

  • И аз сега сколасах да изчета последните ти постове, отлагани във времето, както човек си оставя интересни и приятни неща за правене на спокойствие и със съпътстващите ги ритуали :))
    А пък ти пишеш като пощуряла напоследък, радвам ти се много!

    Това за горелките на Бела ме втрещи – някак знаех, че не са постигнати по естествен начин, но пък ми беше и “уму непостижимо” по какъв именно извратен начин се случват…

  • Гледай как пропуснах за самия пост тук – питката от снимките изглежда направо садистично за човек, който от часове се подмотва да си направи вечерята :))
    Ще навестя пекарната задължително, благодаря ти!

  • hungryshark
    12 years ago

    Понякога се чудя дали не е по-евтино да правят нещата по истинския начин, вместо да се измислят сложни системи от горелки, центрофугиране на протеини и какво ли още не и дали просто не сме на принципа да има тарикатлък, пък каквото ще да е.

    Добре че се намират и вкусни неща тук-таме :)

  • И аз се чудех същото, но се опасявах, че може твърде наивно и/или идеалистично да прозвуча :))) Действително изглежда сякаш някой умишлено си усложнява живота с подобни измислици.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: