Енчиладас с телешко

Текс-мекс кухнята има няколко особено привлекателни и очарователни черти – в най-общия случай нещата стават бързо, силно налютени са и изпиват много бира. Това я прави идеалната парти храна, въпреки че сбирка, стартирала с начос и няколко корони може бързо да премине в надпиване с текила, и тогава вече положението със сигурност излиза извън контрол.

Енчиладите (enchiladas) са един от възможните варианти, които могат лесно да се хапват с ръце, стига да използваме по-малки тортили и не прекаляваме със соса. Аз лично предпочитам да си купувам готови тортилите, а в магазините се намират лесно единствено големи пшенични такива, но при желание и време с домашни царевични хлебчета става още по-вкусно.

Трябват ни (за 4 човека) 8 малки или 4 големи тортили и чедър, и освен това:

За соса: една кутия доматена пасата, 2 чаени чаши пилешки бульон, 5 с.л. брашно, 1 с.л. неподсладено какао, риган, сухо чили, кимион, сух или суров чесън и сол.

За плънката: 400 грама телешка кайма, 1 чушка, 1 главичка лук, 2 скилидки чесън, 1 люта чушка, зехтин, кимион, кориандър на зърна, черен пипер и сол.

Сосът, който избрах този път не е текс-мекс, а мексикански и прилича донякъде на опростено моле. Добавянето на какао може да звучи странно, но всъщност допълва останалите вкусове, не доминира и нямаме усещането, че ядем палачинки с течен шоколад.

В купичка разбъркваме сухите съставки – брашно, сух чесън, сол, какао, риган, смлян кимион и чили. Според оригиналните рецепти трябва да сложим поне по 2 супени лъжици кимион, риган и чили, но на мен това ми се видя много и сложих по 2-3 щипки от всяко. Със сушеното чили трябва да се внимава, тъй като може така да се подлюти ястието до степен, че да е невъзможно да се яде после.

Сипваме по малко студена вода върху сухата смес и бъркаме, докато получим средно гъста каша. Изсипваме я в силно нагрят съд и бъркаме непрекъснато 10 минути, като доливаме пилешкия бульон. Трябва да се внимава, защото като всяка брашняна каша и мексиканският ни сос може сериозно да загори. След това добавяме доматената пасата и бъркаме, докато конситенцията стане с гъстотата на кетчуп. Оставяме соса да постои 2-3 часа.

Плънката правим, като запържваме на силен огън каймата, нарязаните на ситно чушки, кайма, лук и чесън заедно с поправките, докато месото покафенее. Възможно е да се добавят боб и царевица по желание.

Редим по дължина върху тортилите плънка, настърган чедър и малко от соса и завиваме. Редим в тавичка, чието дъно сме намазали тънко с още от соса. След като сме сложили всички тортили, ги намазваме леко, но без да поливаме обилно всички рула с остатъка от молето, настъргваме още чедър и печем на нагрята на 200 градуса фурна.

Сервирахме ги с един карменер на Santa Digna и киселко гуакамоле за баланс, но можем да добавим подквасена сметана, дип от авокадо и сметана, бобен дип, малко зелена салата, наситнен зелен кориандър и вместо вино – няколко мексикански бири като Modelo Especial или Sol.

3 Responses to “Енчиладас с телешко

  • Диетата ми възразява срещу този текст :)

  • hungryshark
    11 years ago

    Моята почива през уикенда :)))

  • В това ястие веднага ме грабна наличието на телешко месо, което много обичам, особено на телешко варено под формата на супа с много моркови и лук и малко чушка. Смятам, че няма по здравословни ястия от тези храни, които са приготвени у дома. Това ястие тук е доста представително и става за гости. Тъй като очакваме идващата седмица такива, ще се опитам да го направя, но преди това задължително ще има репетиция, за да не се изложим.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: