Кростата със сардини

crostata-11

Рустикалната кростата е печиво, подобно на френския галет или британския пай и понася всякакви пълнежи. Аз спретнах две набързо тези дни, докато чаках серия от гости – една сладка и една солена. Започвам с втората, а скоро ще пусна рецепта и за кростатата с череши, докато още е сезон.

Тестото е маслено, като за него ни трябват 1 чаена чаша брашно, 1/4 чаена чаша зехтин, сол, захар и вода. Замесваме ги и оставяме тестото да постои на студено в хладилника за час-два.

crostata-9

Разточваме и гарнираме със сардини от консерва, като оставяме без гарнитура 5-6 сантиметра открая. Слагаме и нарязани на ленти мариновани царевички, маслини каламата, изчистени от костилките, половин глава нарязан на лентички червен лук, каперси, пресни домати на резени – чери или обикновени и босилек, розмарин и риган (в момента имам пресни на балкона, но и със сушени става ароматно). Намиламе отгоре малко черен пипер и поливаме с растителното масло от консервата (ако е такава) или с малко зехтин.

crostata-10

Сгъваме краищата към центъра, намазваме ги с разбито яйце и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 50 минути, докато кората се зачерви. Сервираме кростата топла или студена, като антре с чаша италианско вино – бяло или розе.

2 Responses to “Кростата със сардини

  • Добре де, а без захар в тестото може ли :) Ще ти разкажа за диабетика и рибата, ако ми напомниш някой ден

  • hungryshark
    11 years ago

    Абе може и без захар, ама аз винаги слагам по щипка на тестото, guilty pleasure :))) Трябва да я чуя тази история скоро.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: