Рибен гювеч

sea-19

“Гювеч” може би не е най-точното име за това ястие, но е трудно да се измисли нещо по-точно – нито един от продуктите не е задължителен, единственото условие е да се използват поне 2-3 морски неща. Така или иначе, подобни манджи са най-вкусни, когато рибата, скаридите и мидите са пресни, а морето наблизо. Което, уви, вече не е факт.

sea-13

За рецептата ни трябват 2 риби около 200-300 грама едната (аз сготвих ципура и лаврак), 8 сурови скариди, 1 глава чесън, 2 малки глави червен лук, 2-3 дребни домата, лимон, розмарин, риган, бяло вино, черен пипер, сол и по желание една глава резене и няколко миди с черупки. Продуктите са за 2 порции.

Изчистваме добре рибата, посоляваме я и оставяме да преседи около час в хладилника.

sea-14

Междувременно бланшираме скаридите в един пръст вода с малко сол за около 5 минути – по този начин се получава възможно най-морския бульон, а къщата започва да мирише носталгично и да навява мисли за скорошни пътувания до морския бряг.

Ако не обичаме твърде хрупкави зеленчуци, задушаваме в тиган с малко зехтин, част от скаридения бульон и бяло вино лука, нарязан на едри резени, намачканите заедно с люспите скилидки чесън, резенето и мидите. Стъпката не е задължителна, а последния път сложих и няколко капки японски соев сос.

sea

Поставяме в тавичка рибите, като слагаме в коремчетата им още скилидки чесън с люспите, малко настъргана лимонова кора и черен пипер. Върху тях нареждаме зеленчуците, скаридите, резени домат или цели чери доматчета, розмарин, риган или каквато друга прясна зелена подправка имаме подръка. Заливаме с още малко от бульона, зехтин, бяло вино и лимонов сок (като внимаваме да не прекалим, за да нямаме накрая разварена риба), наръсваме с черен пипер, настъргана лимонова кора и сол и печем около 15-20 минути на предварително загрята до 200 градуса фурна.

sea-18

Сервираме с още лимон и топъл хляб, както и добре изстудено бяло вино. След това довършваме планирането на новото пътуване до морето.

One Response to “Рибен гювеч

  • Eх, това море. Размечтах се. Рецептата ме впечатли и ще я използвам

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: