Пилешки пастет с бърбън и портокалови корички

pastet-1

Пастетът е една от храните, която обичам, но поради многобройни и добре познати причини избягвам да купувам. За щастие, приготвянето му вкъщи не е сложно, а вариациите могат да включват всякакви продукти и подправки – дивеч, патешко, свинско или пилешко месо, кандирани плодове, сушени зеленчуци, ядки, марсала, коняк, бърбън, горчица, розмарин, салвия и какво ли още не.

За тази рецепта ни трябват половин килограм пилешки дробчета, една малка глава лук, 200 грама масло, 200 милилитра гъста сметана (по възможност над 20%, но трудно се намира), 3 супени лъжици бърбън, кандирани корички от 1 портокал (по тази рецепта), дафинов лист, бахар, индийско орехче, черен пипер и сол.

pastet

В една бучка от маслото, около 1/4 от общото количество, задушаваме на среден огън ситно нарязания лук заедно с бахара, индийското орехче, един цял дафинов лист, кориандъра и черния пипер. Можем да добавим малко вода или бульон, за да не се препържи. Когато стане напълно готов, увеличаваме малко температурата и в същата смес задушаваме за по 1-2 минути на страна нарязаните на средно големи парчета дробчета. Трябва да внимаваме да не се препекат, а отвътре да останат леко розови, за да е по-добра текстурата на пастета.

Слагаме в купа топлите дробчета, лукът, сол на вкус и останалото масло, нарязано на бучки (аз правя пастета с пасатор, но може да се използва и блендер). Пасираме, докато сместа стане еднородна, след което добавяме сметаната и бърбъна и продължаваме да пасираме, докато получим съвсем гладък пастет. Минаваме го през гевгир, добавяме нарязаните на ситно портокалови корички и разбъркваме добре. Разсипваме пастета в рамекинчета – излизат горе-долу 6 от малките.

pastet-3

Вместо бърбън може да се използва ръжено уиски или бренди, но вкъщи най-често се намира от първото или второто, затова и толкова често ги използвам за готвене. Портокаловите корички са доста тъмни на цвят, тъй като имах само кафява захар, но тя пък им придаде допълнителен карамелен вкус, който си пасна добре с маслото и бърбъна.

Оставяме на хладно място купичките за около 30 минути, след което ги заливаме с разтопено масло и още малко от коричките. Запечатан пастетът се запазва за доста по-дълго време. Цветът не трябва да ни притеснява, тъй като ведрият розов цвят на купешките пастети се постига с оцветители, без които стомахът ни се чувства доста по-добре.

pastet-4

Сервираме с хляб или сухарчета и вино, например оранжевото шардоне на Боровица или пино ноар.

2 Responses to “Пилешки пастет с бърбън и портокалови корички

  • Един малко лаишки въпрос относно портокаловите корички – какво означава “заливаме със студена вода и бланшираме три пъти”? :)

    • hungryshark
      9 years ago

      Това означава като кипне водата с коричките, да я изхвърлин, да налеем отново студена и като кипне, пак да я изхвърлим и така три пъти :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: