Бургер със сьомга

salmon-burger

Тази рецепта беше приготвена специално за списание “Меню” заедно с печени зеленчуци по британски и крем от кестени.

Необходими продукти за 4 порции: 4 питки за бургери, 1 авокадо, 4 листа зелена салата и домашене млечен сос.

За кюфтето са ни необходими: 500 г филе от сьомга без кожа, 50 г галета или трохи от сухар, 2 белтъка, 2 скилидки чесън, 1 парче пресен джинджифил около 5 см, 3 стръка пресен лук, сол и черен пипер на вкус.

За колслото са ни необходими: 1 малка зелка, нарязана на тънки ивички, 1 краставица, 100 г кълнове от ряпа, лук или броколи, 3 моркова, нарязани на лентички, 3 стръка пресен лук. За дресинга на колслото са ни необходими 2 с. л. черен сусам, запечен на сух тиган, 1 с. л. оризов оцет, ½ с. л. сусамово олио, маринован джинджифил, соев сос, захар, сол, черен пипер и кора от лайм на вкус.

За домашния млечен сос забъркваме няколко лъжици кисело мляко, 1 лъжица заквасена сметана, няколко капки лимон, черен пипер, къри и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

За бургера всички съставки се смилат грубо в блендер. Оформят се 4 кюфтета, които се изпържват в много малко мазнина по 3 мин. от всяка страна.

Хлебчетата се разрязват и в тях се подреждат кюфтетата, зелената салата, нарязаното на тънки резени авокадо и се гарнират с млечния сос.

Продуктите за дресинга се разбиват заедно, а зеленчуците за салата се смесват и се овкусяват с дресинга.

Сервираме бургера от сьомга заедно с колслото и бира, най-добре лагер.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: