Свински уши и крачета със соево-джинджифилов сос

pig-years-with-soy-sauce-1

Някога краката и ушите бяха задължителен новогодишен деликатес, който баба ми внимателно приготвяше на пача с морковчета от туршия. Рядко готвя бузи, глава, уши, крака и подобни, защото изискват много време и внимание, но когато го правя, резултатът си заслужава. Тази рецепта е синкретичен сбор от няколко азиатски такива и малко домашно наследени знания, а резултатът подтиква към повторение с още интерпретации.

Освен свинските уши и крака в количество по избор ни трябват голяма глава лук, черен пипер на зърна, кориандър на зърна и дафинов лист за варене и бульон.

За соса ни трябват 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил, 2-3 скилидки чесън на паста, 1/4 чаша соев сос, 1/4 чаша ябълков оцет, черен пипер, 2 супени лъжици захар, люта чушка или чили, за предпочитане азиатско (китайско, виетнамско или тайландско) и по няколко капки стриден сос и оризов оцет.

Измиваме добре ушите и краката, особено ако са пърлени. В тенджера ги заливаме със студена вода, която изхвърляме, след като заври за първи път. По този начин падат остатъците от пърленото, а бульонът след това е със светъл цвят. Наливаме отново студена вода, добавяме цялата глава обелен лук, черния пипер, кориандъра и дафиновите листа – 2-3 на брой и оставяме да заври. След това намаляме до средно и оставяме да къкри за 2-3 часа. Проверявам на око колко е сварено месото, тъй като го препрочитам почти разварено, а месото на ушите да се отделя от хрущялите.

pig years with soy sauce (2)

Изваждаме месото от бульона, изчистваме го от кости и хрущяли (само за краката) и го нарязваме на ленти. Останалата течност оставям за супа с кореноплодни зеленчуци, която ще пусна съвсем скоро.

В дълбок тиган слагаме всички съставки за соса и люто на вкус и кипваме сместа, за да се разтвори захарта. Като поизври добавяме 2-3 лъжици от бульона и месото и на среден огън поразбъкваме, докато се овкуси равномерно.

Сервирах, докато беше топло, с наситнени люти чушки и лайм, но може да се наръси и със зелен кориандър (не намерих на 1 януари), сусам, пресен лук и краставица на лентички или да се увие във фолио на руло и да престои цяла нощ на студено.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: