Ментово песто

mint pesto (2)

Пестото е почти перфектния сос за всякакви случаи, но въпреки съвършенството на изначалната рецепта за песто дженовезе с босилек, пекорино, кедрови ядки, и то е податливо на вариации. При това такива, които могат да му придадат едно съвсем ново измерение, без ни най-малко да бъде накърнена репутацията на оригинала от времето на Римската империя (според самите италианци).

За пестото от мента ни е нужна, разбира се, мента – горе-долу една голяма връзка, или 2 чаени чаши листа. Освен нея ни трябват 50 грама сурови бадеми, настърганата кора от 1 лимон, 2 скилидки чесън, по възможност млад, 100 мл. зехтин, черен пипер и сол. Ако бадемите не са обелени, лесно могат да се почистят след като се подържани първо една минута в кипяща, а след това в ледена вода. Лимонът го мия с препарат и гъба, за да махна препаратите, с които е пръскан за по-дълго съхранение.

Ментовите листа се почистват и измиват добре, аз даже ги кисна половин-един час в студена вода. Изсушават се, след което се смилат заедно с бадемите в блендер или саханче. Добавят се настърганата лимонова кора и зехтина бавно на струйка. Пестото се разбърква, добавят се сол и прясно смлян черен пипер на вкус, след което се дообърква.

mint pesto (1)

Може да се добави още зехтин според желаната консистенция, аз обичам пестото малко по-гъсто. Добре е да поседи няколко часа преди сервиране, за да се смесят вкусовете. Може да изтрае над седмица в хладилника в бурканче, само цветовете му леко избледняват.

Ментовото песто е идеално за агнешко, може би това е най-хармоничната комбинация, но става и за свинско печено, риба и печени зеленчуци. Аз го харесвам с печени на фурна моркови, каквито си правя поне 2-3 пъти седмично, ментата и лимонът освежават всякакви кореноплодни, а бадемите добавят неповторимия си аромат.

Повтарям операцията периодично, поради факта, че балконската мента расте безобразно бързо и безобразно обилно, като освен за ментово песто остава и за мохито и чийзкейк.

3 Responses to “Ментово песто

  • Ще го пробвам, до сега съм използвала само купено, но рецептата е по-лесно, от колкото очаквах.

    • hungryshark
      7 years ago

      Много е лесно, всъщност, просто трябват добри продукти.

  • Таня
    4 years ago

    Ами моята щерка го хареса.Аз даже го стерилизирах за 15 мин, но си го държа в хладилника. С последната мента преди сланите смятам да направя още 1-2 дози.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: