Супа от ябълки и целина

Разточителството на зимните празници често е последвано от сезонна, домашна и сгряваща храна, чийто спасителен сал на уюта ни държи до първата пролет. Едно такова ястие е супата от ябълки и целина, по произход май от островите отвъд Ламанша. Тя се приготвя бързо и лесно, с налични за есенния и зимния сезон плодове и зеленчуци, а ябълката и целината са просто създадени една за друга.

За супата ни трябват 2 ябълки, 1 голяма глава целина, 1 средна глава лук, скилидка чесън, 50 грама масло, 2 супени лъжици зехтин, 1 литър бульон (пилешки или зеленчуков, ако няма – топла вода), 200 милилитра заквасена сметана, мащерка, черен пипер и сол; синьо сирене, печени орехи и орехов шарлан за сервиране.

Нарязваме наситно лука и го задушаваме в предварително загретите масло и зехтин. Няколко минути по-късно добавяме нарязаната на ситни кубчета целина. След като и тя поомекне, добавяме малко мащерка, бульона или водата и оставяме да покъкри на среден огън поне 20 минути, докато омекне целината. Добавяме и нарязаната на парчета ябълка, заедно с кората. Ако искаме малко по-кисел вкус, трябва да изберем по-кисели ябълки, или да овкусим на края със сока от половин лимон. Ако нямаме бульон, може да добавим кубче сух пилешки бульон, за да балансира сладостта на целината, лука и ябълката.

Когато всички продукти са добре омекнали, добавяме сметаната, сол и черен пипер на вкус и пасираме. Връщаме супата на огъня и оставяме да кипне пак.

Сервираме супата от ябълки и целина, наръсена с натрошено синьо сирене, печени орехи и няколко капки орехов шарлан (студено пресовано малсо от орехи) или друго олио по избор. Чаша тъмна бира също не е лоша идея.

2 Responses to “Супа от ябълки и целина

  • Magdalena
    6 years ago

    Супата стана супер :) тъкмо тези продукти имах и се чудех какво да ги сготвя :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: