От баба Дешка

Снощи на минаване през Аксаков видях ново магазинче за здравословни храни, пред което имаше изнесени орехи и тикви от баба Дешка от село Черньово.

Не знам дали наистина са от баба Дешка, най-вероятно са, но ми стана много мило и ми се прииска да си имам баба на село (каквото така и си нямах), да съм отново малка или мама Танчи  да напали нафтовата печка в малката кухничка в Ловеч, да направи тиквеник и да мирише на канела, докато навън прехвърчат първите снежинки.

Наистина обичам да си купувам разни неща от баби, а предполагам и много други хора и тези пазари за зеленчуци с бандюгите в анцузи, които зареждат от Слатинската борса не са най-доброто, което може да се предложи на един град, а нещата, които идват наистина от село често са с 1000% надценка по био магазините. Все ми се струва, че за да стигнем до снобския локаворизъм, е нужно първо да минем през фазата на достъпната, качествена храна.

И изобщо – не знам защо стана невъзможно да има ежеседмични пазарни дни, в които производителите да продават своите месни продукти, яйца, лютенички и домати, досега в Прованс никой не е умрял от това.

NB Вече и едрите производители гласно изричат, че хората имат нужда от качествена храна и са осъзнали тази нужда, ами хайде де!

10 Responses to “От баба Дешка

 • и мен много ме дразни липсата на нормални, естествени и различни сортове плодове и зеленчуци по пазарите. всичко е каквото са решили мутричките от борсата. в софия единствена, но не много пищна алтернатива, са бабите около графа, но далеч не са достатъчни.

  чуден пост и прекрасни снимки. ще се отбия в този магазин.

 • Люксо
  14 years ago

  Доколкото знам всеки момент ще се приеме наредба, която ще позволи на производителите директно да продават продукцията си. Ще следя темата.

 • Да, тази наредба ще даде шанс за малките фермери да преработват и продават продукти като месо (някои видове), яйца, мляко, мед и др. Изумително е как досега това беше нелегално! Най-тъпото беше, че по закон примерно ако отидеш на почивка в селска къща, не могат да ти предлагат в менюто салата с домашно сирене, суджук и т.н., защото не са производители. Нищо че всички го правеха :))))))) Дано успеят да се възползват от този шанс, макар че малко ме съмнява. Първо ще трябва да направят доста инвестиции, за да отговорят на санитарния контрол. поне за млякото и месото със сигурност.

 • Боряна
  14 years ago

  Всъщност, какво се има предвид под думата “локаворизъм”? http://en.wikipedia.org/wiki/Locavores ?

 • Преди около две години се преместих да живея от София на село. Една от надеждите беше, че ще можем да купуваме хубава селска продукция от съселяните. Опитахме но уви. Хубавата продукция от село е поредния мит. Селяните смесват кравето мляко с вода и добавят маргарин за масленост, и продават този бълвоч, който ние спряхме да купуваме. Отделно кравите се хранят със смески, които са пълни с ГМО царевица и соя. В земеделието се прилага всичко, което се продава в селскостопанската аптека – разбирайте всякакви химически торове, хербициди и пестиците. Обяснението е – иначе не може. Нитрати се наблъскват максимално за да се произведе и продаде повече. Има такива които дори на животните си не дават това, което произвеждат, защото знаят какво има вътре, но го продават на другите хора, които хранят децата си с него. Невежеството сред селяните за биологично земеделие е почти тотално. Всичко върви по инерция. Разбира се има изключения, но те не само са рядкост, ами са и частични. Сиреч ако един селянин пасе козите си по поляните и не им дава смески (което е добре) – обаче им дава преоценен купешки хляб, който е пълен с ГМО соя, всякакви химикали и “подобрители” и консерванти, то какво се случва с това мляко?
  Наскоро искахме да купим кисело мляко от едни хора, които си гледат кравите биологично (сертифицирана био ферма) и те казаха – ами кравите са яли бъз и не може да се закваси млякото. Много интерсно – едно единствено ядене на бъз какво влияние оказва върху свойствата и съдържанието на млякото, представете си какво се случва от редовно хранене с ГМО царевица и соя (селяните дори нямат идея какво има в смеските, важното е че са по-евтини от нормалните и естествени храни). Купувам пшеница от съседното село от “бай Георги” – човек занимаващ се с това от младини, а вече гони 90-те. Питам го как отглеждате пшеницата – той си няма представа каква е вредата от отровите, от химикалите, от торовете от пестицидите. Някакъв човек който бил работил в министерството на Земеделието бил казал, че е добре, значи всичко е наред. Това е мисленето на село. Затова не се заблуждавайте. Където има невежество и сребролюбие нищо добро не може да се очаква.

 • В Италия, например, все по-популярни стават ежеседмичните пазари, наречени – Километър нула, т.е. производителите могат да продават директно своите стоки на потребителите. Единственото условие е те да са произведени в околностите на населеното място, където се организира пазара. Бюрокрацията в случая е сведена до минимум и хората предпочитат да си пазаруват от тези места, защото всичко е прясно и на отлични цени. По този начин се производителите не се принуждават да продават на безценица директно на борсите. Тенденцията е да се възродят малките магазинчета и пазарчета, които до скоро се задушаваха от големите магазини и молове, които напрактика диктуваха цените.

 • hungryshark
  14 years ago

  @Боряна, аз се опитах да го използвам саркастично, у нас все още не е навлязло масово, но новия снобизъм е да ядеш само местно. Което е страхотно, стига да не се превръща в претенциозност на много висока цена.

  @Craftsman, благодаря за ценната информация. Аз пък научих в щатите интересни неща за така наречените био-пестициди и сигурно скоро ще ги споделя.

  @Лина, доколкото разбирам законовите промени, които се готвят тук също ще позволяват подобни неща, и пак ще е разрешено да се продава само до определено разстояние от мястото на производство, което пак е нещо, но да видим дали изобщо ще сработи.

 • В момента живея в Прага. Всяка събота тук се организират пазари, където от сутринта до към обяд фермерите продават своята продукция. Всеки път ги посещавам и пазарувам много. Вярно зеленчуците и плодовете са абсолютно безвкусни, но това е заради специфичния централноевропейски климат:) Затова почнах да купувам био домати от супермаркета например – поне имат вкус!
  фермерските сирената, прясно изпечените печива и изцедени сокове са превъзходни обаче. Хубавото е, че на тези пазари купуваш продукцията на млади предприемачи- не просто невежи стари селяни. Чудно ми е колко млади хора биха се занимавали със селскостопанство в България?! Особено от по/умните, образовани хора ?

Trackbacks & Pings

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: