Печени зелени и червени домати

Готвените зелени домати като че ли не са много характерни за тукашните нрави и обичаи освен на туршия, аз поне нямам спомени за нещо подобно вкъщи. Но понеже съм любопитна и обичам да пробвам разни нови комбинации и вариации (което води понякога до големи бедствия, но за това друг път), реших че мога да сложа зелени домати в микстурата към един кус-кус, какво пък толкова, на другия край на света направо ги пържат!

Резултатът обра овациите на 2/3 от пробвалите, което доведе пък до една по-радикална, изчистена и минималистична рецепта, състояща се само от домати – зелени и червени.

?????????????????

За да получим резултата от снимките, наподобяващ знамето на Бангладеш ни трябват 4 червени и 4 зелени домата с почти еднакъв размер (надявам се да продължава да ми е трудно от коша да намирам еднакви домати). Нарязваме ги на филийки и ги редим в намаслена тавичка, която за удобство може да е покрита с хартия за печене, защото само който не е мил тава със загорели домати, той не знае в каква драма може да се превърне едно подобно готвене.

Намиламе отгоре черен пипер, наръсваме с морска сол, капваме зехтин, т.е. не капваме, а плисваме обилно и слагаме в предварително нагорещената фурна. Вадим по собствено усмотрение, аз лично обичам нещата да са по-запечени и покафенели.

Резултатът е изключително вкусен и е подходящ както за гарнитура, така и за антре. Тези печени домати обаче бяха изконсумирани във вид на лека вечеря с малко синьо и бяло сирене и цяла питка камамбер, всичко това обилно полято с Шардоне Cono Sur Tocornal, като по едно време май чувах ангелските тръби на рая.

9 Responses to “Печени зелени и червени домати

  • Звучи прекрасно. Впрочем зелените домати съм ги виждал под формата на чорба, която горещо препоръчвам.

  • hungryshark
    13 years ago

    Ако има останали по пазара, ще пробвам непременно. Време е да направя и тия прословути пържени зелени домати :)

  • Изглеждат мммм! Особено с добавките;-) Ще ги пробвам непременно – семпло и лесно.

  • hungryshark
    13 years ago

    Дано ти харесат, аз самата в началото се стресирах от идеята и не знаех какво ще излезе :)

  • Елисавета
    13 years ago

    За пържените зелени домати – чакам с нетърпение, спомням си още като ученичка, някой ме беше излъгал, че се пържат в Кока Кола и аз години наред вярвах! :)))

  • hungryshark
    13 years ago

    Ако има още на пазара, можем и тия дни да си спретнем едни :)

  • Супер! Смятам да пробвам :)

  • hungryshark
    12 years ago

    Дано Ви харесат :)

  • gorgeous!!!Yummmy

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: