Бобен дип

С идването на топлите дни започва и сезона на бирата, затова следват две бързи рецепти за дипове в стилистика текс-мекс с боб и авокадо, които чудесно вървят с леки бири, коктейли с лайм или текила (в зависимост от ситуацията).

За целта са ни необходими консерва червен или черен боб и няколко лъжици салца (тук може би е добре да отворя една голяма скоба, тъй като изобщо не съм убедена как е правилно да се каже на български: “салса” или “салца”), за предпочитане pico de gallo.

Бобът може да се свари, вместо да се използва консерва, стига да не предстои купон, за който трябва да се приготвят още няколко дипа и молета. За салсата пък са ни необходими 3-4 зрели домата, 2-3-4 сурови люти чушки, половин сладка чушка, 2-3 скилидки чесън, 1 средна глава червен лук, 1 лайм, черен пипер, ким, кориандър (пресен или сушен)и сол.

Няма да се спирам подробно на салсата, тъй като тя не е тема на днешния пост, но общо-взето всичко се накълцва, като аз предпочитам лютите чушки и чесъна да са на съвсем дребно, а другите зеленчуци на по-големи парчета. Подправяме обилно с лимонов и лаймов сок, кориандър, ким, черен пипер и сол и заделяме една част, за да я поднесем заедно с останалите сосове.

В купа намачкваме или смиламе с пасатор боба, добавяме няколко лъжици салца, още сол, кориандър и малко табаско и донамачкваме. Оставяме да престои 1-2 часа, за да се смесят добре съставките и ароматите и сервираме като дип или пък в такоси.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: