Хамсия пилаф

Пилафът с хамсия (hamsi pilavi, hamsili pilav) направих по заръка на Ани, която така се вдъхнови, докато пишеше тази статия за турската кухня, че трябваше да обиколим целия пазар за прясна хамсия, боровинки и мента (в интерес на истината ми помогна за реденето на рибките, което е най-досадната част от рецептата).

В момента в Истанбул, както навсякъде по света има завръщане към традиционната кухня, а хамси пилафът е едно от най-харесваните ястия.

За да направим пилаф, за 3-4 порции ни трябват: 1 килограм нечистена черноморска хамсия, 1 1/2 кафеена чашка дълъг ориз, 3 супени лъжици боровинки (касис е по-добре, но в момента не се намира, ако е зима – сушени боровинки или стафиди), 1 супена лъжица кедрови ядки, половин супена лъжица стафиди, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, половин връзка прясна мента, бахар, канела, черен пипер, розов пипер, лют червен пипер, зехтин и сол.

Хамсия в момента се намира по рибните магазини около Женския пазар и в Халите, като цената и е доста ниска, не е мисия невъзможна да се намерят лесно и връзка мента и горски плодове – червени и сини боровинки.

Първата ни работа е да почистим хамсията и да я направим на филенца, като това става доста лесно като отрежем главата до гръбнака, след това го издърпваме внимателно, за да не се разкъса месото. По този начин излизат перките и костите. Люспите също се чистят, и те падат лесно.

Задушаваме ориза с наситнения лук, чесъна, боровинките, кедровите ядки, стафидите и подправките, като аз слагам ментата накрая, за да не се изгуби аромата.

В тавичка или гювеч сипваме много малко мазнина и нареждаме (Ани нарежда) филетата плътно, изсипваме плънката и покриваме с останалата риба. Слагаме 2-3 лимонови резена и печем около 40-50 минути на 180 градуса, до зачервяване на рибата. В нашия случай покрихме с фолио дъното на гювеча, за да може да се извади по-лесно цялото произведение на изкуството, пък и защото има малка пукнатинка, но за това друг път, освен ако не си купя нов гювеч.

Сервираме с… не знам точно, и понеже не знам, направих малко зелена патладжанена паста със зелена печена чушка, орехи и чесън, препекох филийки и сипах бяло вино. Върви чудесно и с черен чай с много захар или Efes по избор.

10 Responses to “Хамсия пилаф

  • Ооо, окапах се! Това звучи убийствено вкусно! А как я е наредила Ани…и с тия лимончета отгоре, поезия!

  • hungryshark
    13 years ago

    Да :) Аз не съм толкова акуратна и пипкавите дейности ме ядосват, а тук си трябва търпение и внимание :)

    Става много вкусно, за първи път ориз с пресни плодчета, чедна комбинация.

  • Абе, само риба да е! В момента съм заточена между Пловдив и Бургас, но в момента, в който стъпя във Варна, ще се омажа да ушите в рибни ястия :-)

  • Между другото, ясно е, че шести декември е далеч все още, но този пилаф ми напомни за традиционния пълнен шаран с ориз и стафиди. Друг класически специалитет, който адски ми липсва, е скумрията с доматен сок (сос) на фурна.

  • hungryshark
    12 years ago

    Аз шаранът и скумрията ги бях отрекла до едно време, понеже в детството ми само това имаше и само това готвеха у нас, но напоследък повече се опитвам да готвя скумрия, за шарана все още не съм напълно сигурна :)))

    На мен пък ми липсва рибата от морето – цаца, попчета и сафрид, опърженки :))))

  • Както винаги – вкусна рецепта, чудесно поднесена!
    Успех на Гладната Акула в TV океана! Интересно е да те чете и слуша човек
    :)

  • hungryshark
    12 years ago

    Мерси, мерси :) Най-важното е да е вкусно :)))

  • Почивки в Кушадасъ
    12 years ago

    Ехх.. От кога търся нещо свястно по темата за вкусната рибка :))). Благодаря за поста и продължавайте в същия дух :)

  • Магде, а водица или бульон не се ли слага? и ако да, колко?

  • hungryshark
    12 years ago

    Ох, аз водата винаги я изпускам, за което се извинявам. На око, колкото поеме ориза, за да се задуши, но да не е напълно сварен. Според сорта или 2 към 1, или 3 към едно към ориза. Още по-хубаво е с рибен или зеленчуков бульон, например от костите, но не винаги ми се прави.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: