Крем супа от броколи и пекорино

За лекото униение, което ни обзема в такива захлупени, сиви и мразовити дни, когато есента постепенно преминава в зима има няколко изпитани лека: телешко на бавен огън; домашен сладкиш, от който цялата къща замирисва на портокалови корички и канела и разбира се, гореща супа.

Вариантите са безброй, и все любими – пилешка с много корени, телешко варено, борш, супа топчета, тиквена, доматена и дори от броколи, която ще представя сега на вашето внимание.

За да направим такава крем супа, ни е необходимо разбира се, най-вече броколи, една средна глава. Слагам също морков, картоф и лук, за да е по-плътна конситенцията, а и защо много обичам. Сваряваме зеленчуците, обелваме картофа и изсипваме в съда половин литър прясно мляко, 1-2 чаши зеленчуков бульон, в зависимост от желаната гъстота и зехтин или масло.

Пасираме, след което добавяме чаша настъргано пекорино (може и пармезан), сол, розов пипер, черен пипер, малко куркума и махлеб и връщаме на огъня, за да кипне пак.

Сервираме наръсена със счукани орехи и нещо зелено, например пресен лук или копър и вместо крутони – препечени филийки с масло, сол и червен пипер. Чаша бяло вино също няма да се чувства дискомфортно в тази компания.

14 Responses to “Крем супа от броколи и пекорино

  • лоша, Магда! точно вчера мислех да правя тиквена крем супа по рецептата от “Нож и виличка” и установих, че нямам тенджера. затрила съм единствената голяма във варене на кокали на кучето. :(

  • hungryshark
    12 years ago

    Ахахаха, ето това вече е проблем, особено за зимата :) Как зима без супи, а супи без тенджера? Взимай мерки спешно!

  • да, ше трябва. гледах в ИКЕА, ама там много скъпи нещо.

  • и едни картофи с мащерка ми се готвят, ама да видим кога ще е!

  • hungryshark
    12 years ago

    На Женския пазар има едно магазинче за български емайл, не са скъпи, аз съм хвърлила око на една оранжева :)

  • Според мен румънските емайлирани съдове са много по-добри от българските. Уверих се в това от собствен опит:) Намерих един магазин в Младост 1А, в една панелка до Билла, където има огромно разнообразие от тези румънски емайлирани тенджери, тигани и тави.

  • Аз знам един румънски производител на тенджери, който е пред фалит, а разполага с огромно количество, ако се съберат желаещи – директно топли-топли можем да си ги поръчаме!
    За супата – Магда, до края на седмицата съм решила да я пробвам! Звучи чудесно!!!

  • hungryshark
    12 years ago

    Аз бих си поръчала 2-3 съдини, но не повече, че и аз ще се докарам до фалит :) Пиши някакви подробности ако искаш!

  • След сряда ще се занимая с тази дейност, че сега съм заета с една съвсем друга тема, тъкмо може да се съберат още няколко желаещи. Трябва да видим, дали логистично ще можем да организираме всичко – да не излезе, че дрънченето на тенджерите по пътя до София струва колкото самите тях….

  • Махлеб?! Изненада ме. Не съм се осмелявала да го сложа в нещо солено. По-точно не ми е хрумвало. Все със сладко тесто го свързвам. Ще опитам!

    Препоръчвам тенджери Decor от Solac. Добри са, а и на поносими цени за качество. Все пак не си купуваме тенджери всеки ден. Миналата година си взех две малки. Сега ми трябваше много голяма тенджера и пак на тях на спрях.

  • “на тях се спрях” – имам предвид.

  • hungryshark
    12 years ago

    Махлебът се изоплзва в близкоизточната кухня за овкусяване на месо и сирена, знам от сириец марината за телешко. В случая морковът и кратофа доста сладнят, така че им идва добре.

    За тенджери все още номер 1 са ми чешкият емайл и чугуна.

  • Много вкусна и пълна с витамини :-) чудесна ! Добавих и натрошено козе сиренце :-)

  • И на мен много ми харесва. Тъкмо я приготвих, а този махлеб така приятно се усеща. Чудно!
    Заинтригува ме и марината за телешкото.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: