Pain au lait или хлебчета с мляко

pain au lait-7

Едно от нещата, които много обичам във Франция са топлите pains au lait.  Обичам ги с пушена сьомга, масло, сирене, течен шоколад или наръсени с едра захар и чаша café au lait. А може и съвсем без нищо, особено когато са току-що извадени от фурната и още миришат на масло и мляко.

И тъй като по път за работа тук не ми е толкова лесно да попадна на пекарна, пробвах да направя сама и о, чудо! получиха се от първия път, макар и с няколко изненади.

Както подсказва името, pain au lait е хляб с мляко, като тестото се замесва с прясно такова, а аз за разкош добавих и едно яйце, въпреки че не е задължително и повече подхожда на бриош. Освен яйце и мляко, около 250 милилитра, ни трябват половин килограм бяло брашно, 1 пакетче  суха мая, 60 грама несолено масло, чаена лъжичка сол и супена лъжица захар.

pain au lait-1

Подразбира се, че продуктите са със стайна температура, въпреки че едно време не ми се подразбираше съвсем и изживявах тук-там по някой фал. Използвах брашно тип “Екстра”, българско и ми се струва, че има известна разлика към по-добро в сравнение с обикновеното.

В тава или друг подобен съд изсипвам захарта, солта и брашното, като го минавам през сито и добавям нарязаното на кубчета масло. Замесвам ги като за маслено тесто, след което добавям яйцето, маята – разтворена предварително или суха и малко от прясното мляко. Бъркам с ръце и добавям мляко на око, докато тестото стане с точно необходимата конситенция (което не мога да опиша, усеща се с ръце). Аз леко обърках пропорциите и ми се наложи да добавя още брашно, някъде към 100 грама.

Меси се поне 10-15 минути, аз го правя на ръка, докато тестото стане меко, еластично, гладко и лъскаво. Оставя се да втаса за около 40-50 минути в топло помещение, за това време би трябвало да удвои обема си.

pain au lait-2

След това отново замесвам, за да изкарам въздуха. Разделих на топчици от 40-50 грама, които разточих на ръка и завих на руло.

Нареждаме в тава с много разстояние между хлебчетата, правим каквито ни харесват нарези и оставяме за около половин час още, отново в същото топло помещение. Междувременно загряваме фурната на 200 градуса.

Печем за около 12-15 минути или докато се зачервят. Аз експериментирах с форма, обем и нарези, като дори големите самунчета от 100 грама тесто се опекоха равномерно и не станаха клисави. За моя изненада се надуха точно 2 пъти по време на печене.

pain au lait-3

Най-голямата изненада беше естествено, че ми се получиха от първия път – равномерно опечени, пухкави, с приятна коричка и много ароматни и вкусни.

11 Responses to “Pain au lait или хлебчета с мляко

  • А нямам ли някакъв спомен, че някога се страхуваше да месиш? ;) Сега ще трябва да си нарушавам обещанието (към себе си) да не пека тестено и да ги пробвам по някое време тази седмица.

  • hungryshark
    11 years ago

    Тя е малко странна тази работа. Откак баба ми почина, а тя месеше страхотно, защото нейния баща е бил хлебар, започнах да меся и да ми се получават нещата. Но истината е, че с времето започват да се получават нещата, защото се усеща с ръце кога тестото става и кога не, от опит.

    • Това ми напомни на моята история с баба ми, която беше голяма сладкарка. Дълго време не исках да правя крем карамел, например – от страхопочитание ли, от друго ли. Но и при мен се случи с пречупването. Иначе за месенето ми трябва още опит, поне има време за трупането му.

      • hungryshark
        11 years ago

        Странни са тези неща. А за месенето – когато ти се домеси, другото само ще дойде :)

  • Уау! Колко вкусни изглеждат!

  • bendyourcircuit
    11 years ago

    Много ми напомни за първия път, когато месих питка. Противно на очакванията, получи се много добре от раз.

    Какво значи да замесиш като за маслено тесто?

    • hungryshark
      11 years ago

      Да втриваш маслото в брашното, докато стане като на трохи. Нещо такова :)

  • Месенето е терапевтична дейност :-) За препоръчване е. Мисля, да правим козуначен ден в бара по Великден?

    • hungryshark
      11 years ago

      Даже има такава терапия май, официална. Хайде да правим :)

  • А след като има предимно прясно мляко ( а не вода), тези очарователно хлебчета не изсъхват ли бързо? От опит питам?

    • hungryshark
      11 years ago

      На следващия ден не бяха мръднали последните, което ме изненада доста. За повече от 2 дни нямам идея.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: