Шоколадов пудинг с авокадо

chocolate avocado pudding-9

Трудно е човек да си представи, че правя вегански и здравословни рецепти, но и това се случва. Всъщност доста обичам постни ястия и този десерт е едно от тези, които смятам да правя по-често. Освен, че в него няма холестерол, от авокадото си набавяме добро количество ненаситени мазнини, витамин C и фибри, а от какаото – магнезий, калий, фосфор, цинк, разни флавиноиди и други полезни вещества.

За 7-8 купички ни трябват 2-3 броя авокадо, в зависимост от размера и плътността, половин чаена чаша натурално какао, една чаена чаша растителна сметана (може да се използва соево, кокосово или бадемово мляко, но пудинга няма да стане толкова пухкав), щипка морска сол, 2 супени лъжици кокосови стърготини, няколко капки ванилов екстракт, половин чаена чаша кафява захар (или 1/3 мед, за да е още по-здравословно) и за украса – кора от лайм или лимон или натрошени ядки по избор.

chocolate avocado pudding-6

Смиламе авокадото в блендер заедно с кокосовите стърготини. Отделно разбиваме сметаната с миксер, и я добавяме към авокадото заедно със захарта, какаото и подправките. Доразбиваме с миксера, докато сместа станне еднородна и разсипваме в купички. Сервираме веднага или добре охладени, наръсени с украса по-избор, поне за мен кората от цитрус освежава леко пудинга.

Освен, че рецептата е подходяща за пости или за вегетарианци, казват, че е подходяща и за хора, които са на диета за сърдечно-съдови проблеми.

5 Responses to “Шоколадов пудинг с авокадо

  • Това го хапвам веднага :)
    Чудесен е!

  • Странно изречение… ”Смиламе авокадото в блендер…”.
    Ако авокадото е готово за консумация, то е толкова меко, че може да се ”смели” и с лъжица.
    …иначе звучи апетитно.

    • hungryshark
      11 years ago

      Консистенция като за мус трудно може да се постигне само с вилица, затова се смила до гладкост като кадифе и се добавя съм разбитата сметана. Иначе може и без машини, но става на бучки :)

  • грим и сенки
    11 years ago

    Няма да губя време, а се захващам още сега да го правя, защото тази вечер ще имам гости! Благодаря за уникалната идея!

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: