Зелено гаспачо

gazpacho verde

Въпреки, че пролетта не е най-добрия сезон за тиквички и чушки, при изобилието на пазара е възможно пролетната умора да се бори и със салати, смутита и студени супи от зелени храни, различни от спанак, маруля и пресен лук. В крайна сметка пресните зеленчуци са подходящи за всякакви годишни времена и състояния, а освен нужни, са и много вкусни.

За гаспачото ни трябват: 1 краставица, 1 тиквичка, 2 зелени чушки, 1 авокадо, 1 лайм, половин лимон, 1 люта чушка, 2 стръка зелен лук, 1 стрък пресен чесън, сушен или пресен кориандър, в зависимост от предпочитанията, магданоз по желание, 2 филии хляб, оцет, зехтин, черен пипер и сол.

Смиламе зеленчуците с блендер или пасатор, като можем да нарежем част от краставицата на дребни кубчета. Овкусяваме с подправките, като освен лимона добавяме 1-2 супени лъжици оцет и малко зехтин. Можем да капнем и табаско или друго чили, ако лютата чушка не е достатъчно свирепа. Добавяме и вода, докато получим желаната консистенция и размекнатия предварително хляб, разбъркваме и оставяме гаспачото в хладилника за час-два.

Сервираме с лед.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: