Пълнозърнести мъфини с чедър и бекон

cheddar bacon muffins (2)

В крак с тенденцията (лична и не само) напоследък давам предимство на пълнозърнестите брашна, когато пека разни работи – пити, мъфини и дори фокачи. За съжаление не винаги експериментите са успешни, но рецептата за мъфини с чедър работи безотказно, особено ако може да се намери добър бекон.

Необходими продукти: 1.5 чаени чаши пълнозърнесто брашно, 0.5 ч.ч. бяло брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 0.25 ч.ч. масло, 1 голямо яйце, 1 пакетче бакпулвер, 2 ч.ч. настърган чедър, 5 тънки резена бекон, щипка сол, кайенски пипер и черен пипер.

Предварително запичаме до хрускавост бекона на тиган или плоча без мазнина и го нарязваме на парченца. Настъргваме и чедъра, като оставяме малко за наръсване на мъфините.

В купа смесваме сухите продукти – двата вида брашно, подправките и бакпулвера. Добавяме към тях настъргания чедър и бекона. В друг съд разбиваме маслото, яйцето и киселото мляко, всичките на стайна температура. Получената смес добавяме към брашното, като бъкаме бавно с вилица. Сипваме с лъжица във формички и наръсваме с чедър, или пармезан по желание. Отгоре може да се сложи и кръгче люта чушка.

Предварително загряваме фурната на 220 градуса и печем 18-20 минути.

Освен за закуска, тези мъфини вървят много добре и с бира.

6 Responses to “Пълнозърнести мъфини с чедър и бекон

  • Звучи много интересно. Крайно време е да забъркам и солени мъфини… все сладки правя :D

  • hungryshark
    8 years ago

    Аз не съм много по сладкото, затова все солени ги правя :) Трябва да пробвам хем сладки, хем пълнозърнести :)

  • Много хубава рецепта, пък и здравословна. Поздравления!

  • Перфектна рецепта за здравословна семейна закуска в неделя сутрин! Благодаря за рецептата! Надявам се да финалният резултат да наподобява на тези от снимките!

    • hungryshark
      8 years ago

      Много ще се радвам, ако ви хареса :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: