Пиперонати

piperonati-6

Пиперонати или пиперонато е гръцко лятно ястие, което май не се среща много често, за сметка на това е изключително вкусно по моите стандарти, които не са твърде представителни – мога да изкарам цяла година на патладжани, домати и чушки. Основната причина да обикалям съседни държави са летните зеленчукови манджи, които бабите ми приготвяха от юни до октомври и които поради някакви причини (например няколко десетилетия Балкантурист) са поизчезнали от заведенията в България.

Разбира се, готвя често, но трудно мога да постигна онова неизразимо удоволствие от голямата тава бамя плакия или огромен гювеч, печени в голяма, стара фурна. И пиперонати би оценило една такава, но и електрическата вкъщи върши работа по липса на друго.

За пиперонати ни трябват: 4-5 чушки, 2 едри патладжана или 3 средни, 4 средни домата, една чаена чаша натрошено бяло сирене, за предпочитане овче, сол, риган, черен пипер и много зехтин.

piperonati-1

Нарязваме чушките на кръгчета, а доматите и патладжаните на кубчета, подправяме със солта, ригана и черния пипер, заливаме обилно със зехтина и объркваме. Възможно е пиперонатито да се направи и редено, като между сроевете се слага настъргана гравиера или друг грюер, но аз предпочитам варианта само с бяло сирене.

piperonati-3

Загряваме предварително фурната на 200 градуса и печем около 40 минути, а може и повече, докато зеленчуците останат само на мазнина. Наръсваме с настърганото сирене и печем, докато то се зачерви.

piperonati-4

Пиперонати може да се сервира и топло, и студено, като мезе или основно ястие, като чудесно върви с изстудено бяло вино и разни други неща с маслини, сирене, кисело мляко и още зеленчуци.

10 Responses to “Пиперонати

  • Светла
    8 years ago

    Страхотно! Точно такива летни манджи обожавам :) Само едно не мога да разбера – как без чесън..?!

  • hungryshark
    8 years ago

    Ами не знам, но наистина е без чесън и си става много вкусно. Една от мистериите на гръцката кухня :)

  • Светла
    8 years ago

    Ще я видим таз работа :)

  • Нямам достатъчно патладжани, а е много горещо да излизам…може ли да се сложат и малко тиквички?

    • hungryshark
      8 years ago

      Ами сигурно, то всъщност с всякакви зеленчуци става

  • Elena Karabelowa
    8 years ago

    АКО СЛОЖИТЕ ТИКВИЧКИ ТУК ВЪВ ГЪРЦИЯ МУ КАЗВАТ БРИАМ ВКУСНО Е НО ДОКАРВА НА МАНДЖА ДОКАТО САМО С ПАТЛАДЖАН СТАВА КАТО ЗАПЕКАНКА !

    • hungryshark
      7 years ago

      И бриамът си е вкусна манджа, но малко по-друг модел :)

  • Теодора
    7 years ago

    Второ лято правя тази твоя рецепта – вкъщи всички сме абсолютни фенове! Аз лично вместо риган предпочитам да ръсна щипка-две сух босилек. :-) Поздрави и благодаря!

    • hungryshark
      6 years ago

      Много благодаря. И аз пробвах с босилек, по-вкусно ми е и на мен :)

  • Мирослав Чернев
    4 years ago

    Здравей, акула. Безнадеждно съм закъснял, но понеже съм и дърт мърморко, все пак да пиша. Никога не слагай суров патладжан в манджа с домати. Запечати го предварително. Разваля му се вкуса. Пък и е корав. Търпи.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: