Книги – подаръци за Коледа, издание 2016

Декември е месецът, в който винаги се чудим какви подаръци да се изберем, така че да са едновременно хубави и полезни. Моят избор винаги пада върху книгите, като след селекцията от 2014 година реших да направя нова, този път от такива с фокус само върху българските кухня и вино. Все по-често си мисля, че лицето на новата българска храна трябва да се конструира върху традициите и наследството отпреди епохата “Балкантурист”, което обаче включва много изследване, търсене и съчетаване с модерните техники и разбирания за добра храна. Тази година се появиха няколко книги, които значително допринасят за събирането на парченцата, които ще изградят по-ясна картина каква е била традиционната кухня на България от пред-модерната и модерната епоха и ще ни позволи да разберем по-добре откъде идваме  и кои сме ние днес.

Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през хх век на Лилия Герасимова е личното ми любимо откритие за годината. Книгата е плод на сериозен труд, извършен съвместно от авторката и Евро-Ток, който освен автентични рецепти от всички региони на България включва и антропологични и етнографски изследвания, чиито консултант е доц. Таня Бонева от Софийския Университет. Книгата включва 200 рецепти за позабравени и напълно забравени ястия, приготвяни от бабите ни, които разкриват богатството на пред-модерната ни кухня, както и старанието на хората да оползотворят всичко, което са предлагали периодите на богата реколта и периодите на оскъдица. Аз успях да открия рецепти, които прабаба ми приготвяше като ориз с джанки, лучник с орехи, пестил и бял мъж и напоследък препоръчвам книгата на всички, които се интересуват от храна.

Книгата е част от по-голяма програма на Евро-ток, която има за цел да изследва и съхрани българското кулинарно наследство, като он-лайн може да се свали и другото ми любимо издание – “Стара народна кухня от Ловешкия регион“.

Семейната сцена: Антропологическа история на семейното хранене в България в модерната епоха на професор Райна Гаврилова е сериозен монографичен труд, издание на “Университетско издателство “Св. Климент Охридски”. Книгата изследва преминаването от пред-модерната в модерната епоха и зараждането на градската култура през семейството, семейните роли, съдържанието на деня на българина и семейното хранене като културен акт. Разгледани са преминаването от “селското” в “градското” и често невидмата граница между двете, адаптирането на традиции от пред-модреността и зараждането на нови традиции и навици. Изследването използва изключително много и интересни източници, които ни дават по-точна картина за културата и бита в изследвания период от средата на 19 до средата на 20 век, които са по-слабо познати или са представяни често по изкривен и неверен начин – от книгата ясно се вижда, че буржоазната градска култура е в основата на съвременната българска култура. Книгата е дълга и задълбочена, но би била интересна на всеки с интерес към българските култура и история.

Любими български рецепти на Ивелина Иванова е издание на Gourmet Publishing. Ивелина е дългогодишен шеф-готвач на “Меню” и за тази книга е подбрала 100 рецепти, които отразяват българския вкус и традиции и отдавна са се превърнали в класики, част от ежедневието и кухнята на всеки – баници, печива, супи, сладкиши и всякакви основни ястия. Най-хубавото е, че книгата има и издание на английски език – 100 hundred Bulgarian dishes, която е чудесен подарък за хора, които искат да се запознаят с българската кухня.

Гозбите на старите българи на Румяна Пенчева и Мирела Костадинова е интересен сборник, който излезе съвсем наскоро от издателство “Бард”. Авторите са положили огромен труд и са събрали семейни рецепти и истории на известни българи като Чудомир, Султана Рачо-Петрова, Елисавета Багряна, Пенка Чолчева и много други, както и  рецепти от апокрифни издания като “Първа готварска книга на български език” и “Готварска книга или наставления за всякакви гозби, според както ги правят в Цариград, и разни домашни справи, събрани от разни книги”, издадени от Петко Славейков в края на 19 век, “Разумно използване на закланата свиня” (1924 г.) и “Нова вегетарианска книга (с 1100 рецепти) за любителите на безкръвното и безотровното хранене” (1931 г). Книгата включва и анекдоти, истории, факсимилета и карикатури и освен че е удоволствие за четене и ползване като готварска книга, е и чудесен източник за опознаване на забравената ни градска култура заедно с монографията на проф. Райна Гаврилова.

Винени маршрути на Вино зона е пътеводител, който със сигурност ще допринесе за опознаване на българските винени региони и вината, които се произвеждат там. Последното издание включва 77 изби, подбрани заради добрите условия за посещение и позитивното им отношение към винения туризъм. Справочникът включва още и културно-исторически и природни забележителности в близост до избите, история и специални страници за традиционната кухня на регионите. Пътеводителят има и издание на английски език, което пък е чудесен подарък за хора, които се интересуват от България, българското вино и винен туризъм, но не знаят български език.

DiVino Guide 2016. Българските вина. Ежегодното издание на Gourmet Publishing, които стоят и зад списание DiVino и DiVino.Taste е изчерпателен справочник за почти всички български производители на вино и вината им, които в момента могат да се намерят на пазара. Подходящ е за хора с повече опит и интерес към българското вино. Производителите са класифицирани в осем региона, като са представени 90 изби и 400 вина от различни ценови категории. Гидът е изключително ценен при динамично развищата се българска винена сцена и служи отлично за ориентация на все по-богатия пазар. Още едно предимство на този гид са оценките и рейтинговата система, които отразяват дегустациите на дългогодишния, професионален екип на DiVino. Те дават ясна и точна представа за всяко вино, което е от помощ при вземането на решение при закупуване по различни поводи – за вечеря, за подарък или за отлежаване.

Разбира се, освен книги чудесен подарък са български вина, които могат да се намерят в Оренда и в сайта на Apollo Wine, български (и не само) крафт бири от 100 бири и Beera и някоя бирена тениска от Rockacoca – drink beer with local people.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: