Хой Ан в снимки

Храната на Виетнам

Снимки от Сайгон

Снимки от делатата на река Меконг 

Практически съвети за пътуване до Виетнам

Хой Ан e изключително красиво и старо градче в централната виетнамска провинция Куанг Нам. Пристанището в естуара на река Ту Бон от 7 век е център на търговия с подправки и други ценности с целия регион. От 7 до 10 век Хой Ан е част от империята Чампа, след което постепенно в него се заселват виетнамци, японци, китайци, португалци, англичани, холандци и индийци, като в различни периоди управлението на града е ту виетнамско, ту китайско. През 18 век японците и китайците смятали Хой Ан за най-доброто място за търговия с цяла Югоизточна Азия. Архитектурата на града е много интересна и запазена, като носи от влиянията на всички култури, минали през града и следи от векове търговия и екзотични богатства.

Хой Ан е в списъка на Юнеско за световно културно наследство, като е едно от задължителните места, които трябва да се разгледат във Виетнам. Забележителен не само със сградите си, градът е център на кулинарна култура, която освен ресторанти, включва готварски курсове, курсове по фермерство и избиране на виетнамски продукти от местния пазар. В региона има и прекрасни плажове, както и условия за вело туризъм и екскурзии по реката.

На север от Хой Ан се намира Дананг, един от големите градове във Виетнам, където е и местното летище. До Дананг могат да се разгледат Мраморните планини, в които има много древни запазени храмове и скулптури, включително вътре в пещерите. Все още около града се виждат следи от войната. На север от града е прохода Хай Ван, който свързва Северен и Южен Виетнам.

Дългата и красива плажна ивица между Хой Ан и Дананг в момента е обект на изключително интензивно строителство, като двата града ще се слеят чрез серия огромни хотелски комплекси, които ще променят региона завинаги, затова ако човек иска да види региона и природата автентични, трябва да побърза.

В близост до Хой Ан е и Ми Сон – храмов комплекс, съществувал и строен и дострояван от 4 до 14 век от кралство Чампа (индуизирана империя, владяла Централен Виетнам от 2 до 14 век). Въпреки, че не от мащабите на Ангкор Ват, Ми Сон си заслужава да се види заради красивите сгради и скулптури, посветени на Шива, а и заради мистичната атмосфера, която се подсилва от мъгливите хълмове и гори, които заобикалят руините.

 

 

One Response to “Хой Ан в снимки

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: