Сирники

sirniki-3

В редките моменти, когато у нас успяваме да се съберем на закуска, или по-скоро на закуско-обяд, менюто варира между сандвичи с яйце, палачинки, блини или шакшука и закуска за шампиони след по-тежки вечери. Мисля, че от днес има още един фаворит за този почетен списък на по принцип незакусващите хора.

Сирниките са част от руската, беларуската, украинската, полската и балтийската кухня и за тях ни трябват около 300 грама извара, 2 яйца, около половин чаша брашно в зависимост от това колко е мокра изварата, чаена лъжица сол, супена лъжица захар и растително масло. Продуктите са за около 10 броя, които спокойно могат да нахранят трима много гладни човека.

sirniki-1 (1)

Вместо извара може да се използва рикота или котидж чийз, като с последното стават доста зърнисти, но не по-малко вкусни.

Замесваме тестото, като добавяма брашното накрая – 5-6 лъжици, след което при нужда добавяме още, за да достигнем желаната плътност. Някои ги правят по-редки, като тиганици, аз обаче предпочитам да са по-стегнати, защото ги оформям лесно.

sirniki-2

Загряваме растително масло (може и краве, но традиционно се използва олио). Междувременно оформяме сирниките, като си топим ръцете в брашно, защото са много лепкави. Пържим от всяка страна, докато се зачервят.

Сервираме със сметана и захар, или със сладко, конфитюр, мед, течен шоколад и сладолед.

2 Responses to “Сирники

  • С тази красива пеперуда отгоре ги хапвам веднага :)

  • hungryshark
    11 years ago

    Прасковена пеперуда :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: