Пуйка

turkey

Въпреки че сме свикнали да свързваме пуйката най-вече с празнуването на Деня на благодарността и Коледа в Щатите, през последните години тя навлиза неусетно, но все по-настойчиво в менюто на българина, особено по празници.

Родни и международни изяви

Малко известен факт е, че тази птица да се отглежда по българските земи още от XVI-XVII век и има обособена порода „черна новозагорска пуйка”, но истината е, че нейното месо не е било типично за родната кухня, за сметка на пилешкото и патешкото. Донесена у нас от пътуващи източни търговци, които разнасяли из Стария свят новооткрити екзотични подправки, зеленчуци и животни от Персия, Китай и Индиите, пуйката доскоро не успяваше да стане част от нашето ежедневие, въпреки обилното си, вкусно и нетлъсто месо.

Четири века по-късно социокултурни и хранителни тенденции отвъд океана отново превземат Стария свят. Едва ли можем да си представим американски семеен филм без празнично осветен дом, в чиято кухня кротко се пече голяма пълнена пуйка, сервирана после на красива маса, около която са се събрали блудни синове и всеопрощаващи родители.

Новости

Интересното е, че всъщност пуйката навлиза масово в американския дом едва през 40-те години на XX век, когато започва нейното интензивно отглеждане във ферми. Тогава са разработени и нови породи с много повече месо, което не е било възможно преди това, тъй като до този момент пуйките са се пасели на стада и големият размер на гърдите би им попречил да се придвижват.

Историци изтъкват и факта, че вероятно на първия Ден на благодарността на заселниците е било поднесено месо от елен или дива патица, а на празниците почти до средата на миналия век предпочитаното блюдо са били печените свински ребърца, приготвяни с различни маринати и сосове.

Преход през океана

Именно ранните английски заселници обаче пренасят одомашнената пуйка в Северна Америка. През XV век мексиканците първи опитомяват едрата птица, а корабите на испанските завоеватели освен злато и тютюн отнасят в Европа и няколко пуйки. Много бързо новото домашно животно се разпространява в целия средиземноморски регион, а от там е пренесено по земите на Османската империя, чак до Персия и Русия.

Около 1530 г. на английските трапези започва да се сервира ново ястие – птица, малко по-голяма от гъската, но с много повече месо. Тя дотолкова добива популярност, че Шекспир оприличава Малволио на пуяк в „Дванайсета нощ”, уверен, че неговите съвременници ще разберат сравнението.

Езикови и други въпроси

И понеже пуйката е донесена на Албиона от левантински търговци, които англичаните наричали „турци”, тъй като по онова време почти целият Близък Изток и Средиземноморието били част от Османската империя, тя била наречена “turkey”. Но единствено англичаните смятали, че птицата произхожда от Турция, всички останали, включително самите турци, мислели че тя е донесена от Индия, или поне от това, което по онова време приемали за Индия – Новите или Испанските Индии. У нас тя е позната и под името „мисирка”, чиято етимология води до арабското наименование на Египет.

След дълги странствания из цяла Европа и Азия пуйката отново се завърнала в Америка, пренесена от колонизаторите в Нова Англия и Вирджиния, за да стане няколко века по-късно любимото ястие на цял един континент.

Кулинарни роли

Обичайно в САЩ и Канада пуйката се пече цяла в продължение на дълги часове, пълнена или не, докато готвачът приготвя гарнитурата, която най-често се състои от печени картофи, брюкселско зеле, пащърнак и боровинков сос. Класическият пълнеж за пуйката се прави от овесена каша, кестени, салвия и лук, като може да се добави и някакъв колбас. Друг любим начин за приготвяне е пърженето в маслена баня на късове месо, като това е характерно най-вече за южните щати. От пуйка могат да се приготвят и кайма, различни колбаси и шунка.

Сънят на пуйката

Все по-нарастващата популярност на пуешкото се дължи най-вече на обстоятелството, че то се смята за по-здравословно от останалите, може би защото преобладава бялото, нетлъсто месо. То е богато на триптофан, на който често се приписва свойството да причинява поспаливост след обилно похапване, но това според учените е легенда, а сънливото състояние след празнична вечеря трябва да се отдаде на сериозните количества алкохол и храна.

Въпреки опасността от обилно преяждане и тежка сънливост, за наближаващата празнична новогодишна нощ можете да изберете да украсите трапезата си с тази вкусна птица, приготвена по класически или съвременен начин, приятно зачервена и поднесена с уханни гарнитури.

Текст за списание “Меню”

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: