Христос Воскресе!

Великден е най-светлия християнски празник и освен дълбокия духовен смисъл, който носи за вярващите, ознаменува и възраждането на живота – всичко изведнъж се раззеленява и разцъвфа, слънцето става по-ярко, небето – по-синьо и сякаш някакъв огромен товар пада от душите.

Не знам защо обичам толкова този празник – дали заради внезапно избухналата пролет, или заради миризмата на козунак, която от сряда се носи из целия град, или пък заради боядисването на яйцата, което започва с кръст на челото, здравец и първото яйце в купата с червена боя.

Или пък заради празния град, усмихнатите хора, жълтурчетата и ритуалите през цялата страстна седмица, които дори неразбориите около църквите не могат да помрачат.

А боядисването на яйцата е колкото ритуал, толкова и голяма радост, както и приготвянето на агнето, дробинето и изпичането на козунаци – едно изкуство, което баба ми владееше до съвършенство – на плитки, с бадеми, с портокалови корички и карамел, и което съм се зарекла и аз да науча, защото няма по-голяма радост от тази от ръцете ти да се появи хляб.

Христос Воскресе!

7 Responses to “Христос Воскресе!

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: