Салата от нахут и сардини

След срещата ми със Серхио и Амая се вдъхнових да изследвам необятния свят на варивата, които се оказват ужасно полезни и присъстват в готварската култура на всички възможни цивилизации по света. За целта накупих различни видове леща, боб и разбира се, нахут – нещо, което досега ядях само навън, защото ми се струваше висш пилотаж цялата работа около приготвянето му.

Рецептата за салата от нахут с риба е сицилианска (вдъхновена от телевизионно предаване, за което не мога да открия информация в интернет), става много бързо и лесно, ужасно е вкусна и хранителна и единственото, което може да представлява проблем е наличието на добре сварен нахут. Единият вариант е да имаме в шкафа няколко консерви от арабските магазини около Женския пазар, а другия – да си го сварим сами.

Освен нахута са ни необходими една консерва риба по желание, зелен лук, пипер смес, лют червен пипер, магданоз, зехтин, бял оцет и сол.

Започваме със сваряването на нахута: накисваме необходимото количество нахут за салата (което е около 100 грама сух продукт) в хладка вода. Аз, разбира се, накиснах над 200 грама, които за мое изумление пред очите ми утроиха обема си и ми се наложи да доливам вода още в първите 10 минути след накисването му. Възможно е да се сложи половин лъжичка сода бикарбонат във водата, аз все още не съм го изпробвала, но е доста разпространена техника.

Оставяме нахута да кисне 24 часа, след което изцеждаме водата, изплакваме леко и поставяме в дълбок съд (т.е. тенджера, каквото и да пише в готварските книги, “дълбок съд” си е тенджера). Доливаме хладка вода, която трябва да стигне точно три пръста над варивото и поставяме на силно нагорещен котлон. Когато водата заври, намаляме до среден огън, пускаме 1-2 дафинови листа и оставяме да къкри за 2 часа. В последните 5 минути добавяме и малко сол и проверяваме дали е достатъчно сварен, тъй като и тук като при боба си зависи от сорта, произхода и колко е стар.

Сваляме от огъня, прецеждаме необходимото ни количество и го поставяме в купа. Намачкваме леко с вилица, но не до степен “каша”, а да се понапукат зърната, като капваме по малко зехтин. Изсипваме отгоре консерва риба заедно с олиото, може и тон, но аз предпочитам по-ароматна, като в случая изпозвах сирийски сардини, пак от арабския магазин. Добавяме 3 стръка нарязан пресен лук, много черен пипер, малко лют червен пипер, ако е необходимо – още малко зехтин, тъй като скорбялата в нахута поема много мазнина и подправяме с бял оцет. Разбъркваме добре, като пак леко намачкваме с вилицата, наръсваме с магданоз и готово – имаме бърза и лека вечеря.

Салатата може да се сервира върху брускети или заедно с чиния зеленчукова супа и чаша вино. От останалия ми нахут направих цели 12 (дванадесет) фалафела, но процесът на тяхното приготвяне ще е тема на една друга история.

2 Responses to “Салата от нахут и сардини

  • Иван-Асен
    13 years ago

    Нахут FTW :-)

    А консерви с варен нахут има вече и по мейнстрийм супермаркетите, например като Пикадили. Да не вземе някой да се откаже от нахута заради арабските магазини покрай Женския пазар…

  • hungryshark
    13 years ago

    Истинските ценители не само, че не се плашат от арабските и китайските хранителни магазини, напротив – ценят ги заради автентичните продукти.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: