Смути с ягоди и годжи бери

Мине, не мине време и аз решавам да изпробвам някой екзотичен продукт, по възможност азиатски, със сумрачен произход и още по-неясни здравословни ефекти. Годжи берито (или лиций) напоследък придоби славата на “суперхрана” (все още не съм наясно какво включва това понятие) и се преполага, че подмлдява, лекува и прочие хубави неща.

Разбира се, няма кой знае какви научни доказателства за това, но аз съм склонна да пробвам, защото тайничко си мисля, че ако китайците използват нещо за тоник, то сигурно “има нещо”, освен това всъщност лицият е познат Европа като добавка за чай още от 18 век и дори се използва като овкусител за ейл, което по разбираеми причини нямаше как да не ме грабне.

Малко по-различно седи въпроса с ягодите, които пък уж всички добре познаваме, само дето напоследък като си купиш от големите, червени и красиви такива се чудиш това ягода ли е, или кръстоска между сьомга, помело и лачена чанта.

Както и да е, най-накрая вчера попаднах на ягоди, които имаха доста осезаеми аромат и сладост и в прилив на желание да направя нещо, което ще има ефекта минимум на отварата, в която е паднал Обеликс като малък реших да направя смути с годжи бери.

За целта първо смлях добре половин килограм добре почистени и измити ягоди, след което ги минах през сито, за да махна малките, досадни семки. Това не е с лечебно-здравословна цел, просто много ме дразнят и дори да е малко пипкаво, усилието си заслужава.

Върнах ягодовата паста в купата, добавих 30 плодчета сушено годжи бери, парче захаросан джинджифил и кофичка кисело мляко. Добре известно е, че джинджифила лекува половината болести по света, а киселото мляко останалите – така към елексира се добавиха още вълшебни свойства.

Завъртаме отново в блендера, докато смутито стане smooth като парче на Марвин Гей и сервираме веднага, за да не се стопли, може с малко натрошен лед. Не знам дали се получи лечебна напитка, но със сигурност е вкусно и освежаващо и може да замени едно хранене. Ако полетя след следващото такова, ще ви кажа.

10 Responses to “Смути с ягоди и годжи бери

  • Чудесно смути!
    Супер храните са по-скоро добавка към храната. Някои от тях се взимат с мерителни лъжички, като лекарство. Те са предимно имуностимулатори, а всяка индивидуално притежава различни качества, които подсилват здравето.
    И аз си мислех, че ще полетя след една стабилна доза мака и годжи бери, но всъщност тези супер храни се третират като хомеопатичните средства. Трябва да се приемат дълго и последователно за да има ефект. И препоръчително в ранните часове на деня.
    Казах ли, че смутито е страхотно. :-)

  • Божеее, пък аз винаги моля в “Рамаяна” да ми махат джинджифила, мерси за просветлението, ще се жертвам от сега нататък, щом лекува половината боелти :))))

  • hungryshark
    13 years ago

    @Йоанка, мерси за разяснението, то всъщност дори обикновени витамини да приема човек, пак трябва по система и с постоянство :) Иначе аз подхождам с доверие към природните илачи, понеже баба ми ме цереше с какво ли не, даже още си лекувам стовашните проблеми с чай от дренки и джоджен.

    Годжи берито е малко досадно за дъвчене и смутито е вариант, защото всяка сутрин по 15 сухи зърна на гладно е малко… досадно :) И мерси!

    @Ками, този джинджифил е сушен на парчета (захаросан не е точната дума) и на това количество течност не се усеща като вкус, защото останалите пиещи изрично не искаха вкус на джинджър :) Обаче е наистина полезен за стимулиране на храносмилането (по мои наблюдения) и за какво ли още не дори по научни изследвания.

  • мен и чашата много ме кефи! някак соц-винтидж стои…

  • :)) харесаха ми елементите на ягодовата кръстоска …
    Годжи бери не съм пробвала, ще трябва да се поправя.
    Съгласна съм за чашата – много сполучливо седи!

  • hungryshark
    13 years ago

    Това е новата ми халба за бира с дизайн на Sibylle Welz, аз точно заради ретро вида си я харесвам много :)))))

  • Едно пред(по)ложение: годжи беритата да се накиснат в топла вода за няколко часа. Омекват и набъбват, може би ще стане още по-вкусно!

  • hungryshark
    13 years ago

    Да, и така може, обаче трябва да се види какво ще се лекува с годжи берито :))) четох подробни инструкции как се консумира и за какво помага – накиснато, сухо, варено и така нататък…

  • Всъщност годжи берито, което се продава в България, е твърде сухо и наистина неприятно за дъвчене, но в смути е ок :) Друг вариант на тази напитка е да се приготви с ядково мляко (бадемово, оризово и т.н.) – изключително лека, приятна и в същото време засищаща комбинация за сутрешна или следобедна закуска :)

  • hungryshark
    13 years ago

    Хм, интересно. Аз пък много не се спогаждам с ядките… Но може да се пробва :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: