Коледен базар по немски и зимно настроение

Този пост трябваше да се появи най-късно миналата седмица, но нещо повредих по блога и затова снимките от Коледния немски базар виждат бял свят днес, но на 31ви декември все пак е по-добре, отколкото на първа пролет.

В София цял месец, между Софийския Университет и Народното Събрание имаше коледно пазарче по немски тертип, с глювайн, бири, много видове вурстове, сладки, адвентс календар, концерти на детски хорове и всичко друго, което би трябва да ни радва преди и по време на настъпващите празници.

Аз съм от хората, които много обичат Коледа и я чакат с нетърпение, като елхи, карамелизирани ябълки на клечка, лампички, истински преспи (ако не се налага да ползваме градския транспорт) са в състояние да вдигнат нивото на настроението ми с по няколко сантиметра.

Коледният немски базар беше най-хубавото нещо, което от години се е случвало на София през зимата. Не искам да звуча грубо, но предишните опити за коледни събития не бяха твърде успешни, а и като че ли имаме нужда от по-семейно, по-европейско и излизащо извън дихотомията бира/скара изживяване.

Не че някой се сърди на бирата, даже напротив – мощния Корбиниан на Вайнщефан и не-плодовия Шоферхофер, акомпаниращи вурстчета с много горчица и бретцели могат да се превърнат в прекрасното начало на зимните празници.

Същото важи и за греяното вино и пунша.

Бира?

Или глювайн? Понякога сме изправени пред хамлетовска дилема.

Госпожите твърдо бяха за греяно вино с много подправки.

Сърца на шиш. Извън поетическата алегория шоколадовите бонбони на клечка са радост за душата и сетивата.

Без коментар.

Дядо Коледа – на границата между кича и празничното, по-скоро второто. По Коледа се случват чудеса – склонни сме да се радваме на всякакви идиотски неща, но в крайна сметка, можем да си позволим веднъж в годината огромни лъскави топки, гирлянди и белобради старци.

Най-приятното от целия базар бяха къщичките и масичките от бурета пред тях, предвидливо затоплени от газови гъби. Въпреки че след седмата чаша вино май няма нужда от тях.

Мъжът с филцовата шапка и латерната.

Къри вурст и зеле – закуска за шампиони и част от липсващите храни в уличния ни пейзаж.

Шоферхоферът, въпреки че трябва да призная, че бирата е доста смело решение при минусови температури навън.

 Хубави празници!

One Response to “Коледен базар по немски и зимно настроение

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: