Коледни сладки

koledni sladki za elhata (4)

И тази година коледните сладки станаха основно със съдействието на майка ми и сестра ми, а аз ги доукрасих, но нали Коледа е семеен празник, пък и май е единственото време в годината, когато остава време да направим нещо заедно. Ремонтите не се броят.

koledni sladki za elhata (2)

Рецептите са изпитвани поне 50 години – първо от баба ми, после от нас, а оригиналите са на Пенка Чолчева, която като че ли първа институционализира у нас дъхавите коледни сладки, като например тези “Маслени бисквити с ефектна глазура”.

recepti koledni sladki (2)

Ефектната глазура обаче заменихме с един слой шоколадова глазура, върху която сложих цветенца, изрязани от марципанов фондан (донесен от Франция). Малко ми беше трудно да работя с него и тук-таме има фалове, но пък бадемовият аромат компенсира леко абстрактните форми.

koledni sladki za elhata (1)

koledni sladki za elhata (3)

Вторият вид сладки е “Бисквити за елхата”, които задължително изискват снежно бяла глазура. Освен канела и карамфилче в тестото добавяме малко смлени бахар и индийско орехче. Изсушаването е задължително, затова се правят поне няколко дена преди празника.

recepti koledni sladki (3)

recepti koledni sladki (1)

Формичките, които използваме са поне на 50 години също, останали от баба ми, а сладките, които тя правеше бяха толкова красиви и изрисувани, че ги окачвахме на елхата. Тези обаче май няма да заслужат такава почест и ще приключат земния си път по време на коледната закуска с чаша кафе с мляко (задължително, иначе са много твърди).

koledni sladki

Конфетите, боичките и още много украси, есенции, глазури и кремчета ми изпрати дядо Коледа от Dr. Oetker.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: