Кулинарните падения на 2013-та

REU HORSEMEAT-FRANCE/

Текст, публикуван в списание “Меню”

Кулинарията като всяко изкуство има своите върхове и падения, своите богове и демони, своите шедьоври и нелепи творения, своите полезни идеи и лоши решения. След цяла година възхвала на полезните, новаторските и най-често красиви ястия, както и на техните талантливи създатели, е време да се направи и стена на срама, на която ще закачим както откровено глупави идеи, така и изключително вредни явления.

Конско месо

Годината започна със скандала с конското месо, избухнал на 15 януари, когато конско ДНК беше открито в бургери в много британски супермаркети. За по-малко от два месеца пожарът обхвана Франция, Испания, Швейцария, Белгия, Литва и други европейски страни, като проблемите не подминаха дори IKEA и нейните кюфтенца. Разследващите стигнаха до кланици в Румъния, мрежа от фирми, фалшифицирани документи, арести и съмнения за здравни проблеми, причинени от фенилбутазона в конското месо. В крайна сметка освен върху продажбите на продукти от мляно месо, скандалът даде своето отражение и върху дебата за хранителната безопасност в Европейския съюз.

Фалшиви храни

Отдавна сме свикнали, че рачешките ролца не са от раци и че битата сметана и топеното сирене не са от мляко, но китайската паралелна хранителна индустрия достига нови върхове, като скандалите вече не могат да бъдат заметени под килима, тъй като някои от фалшификатите се озовават на международните пазари. Най-шокиращи за купувачите са фалшивите яйца, който са сложна конструкция от парафин, латекс, нишесте, пигменти и други странни химикали, но не трябва да се пренебрегват и беконът от картон, оризът от картофено нишесте, спагетите от парафин и месото от плъхове, които са колкото безвкусни, толкова и опасни.

Барила

barilla bigots

Когато Гуидо Барила, директор на може би най-известния производител на паста в света, обяви по радиото, че „Барила” никога няма да направи реклама с гей двойка и че ако на гей хората това не им харесва, могат да ядат други марки паста, едва ли е предполагал, че ще отвори вратата на ада. Резултатът – гневни реакции, бойкот и имиджови проблеми дори в католическата родина на пастата. Кризата за компанията е толкова голяма, че в средата на ноември „Барила” нае екип от специалисти, които трябва да работят за спасяването на имиджа ѝ и за нови реклами, в които компанията промотира разнообразието.

Пола Дийн

Paula Deen

Известен готвач, телевизионна звезда и любимка на милиони американци, Пола Дийн е осъществила американската мечта до момента, в който става ясно, че тя често използва думата негър. Скандалът е огромен, сама Пола не отрича, че може би е използвала този епитет, следват други свидетелства за расистко поведение, което от своя страна води до вълна от негодувание и отлив на компании, на които тя е лице. Между тях са “Уолмарт”, “Таргет”, “Ново Нордиск” и много други. В крайна сметка съдията по делото за расова дискриминация го прекратява, тъй като ищцата е бяла, а последиците за кариерата на Пола Дийн все още са непредсказуеми.

Казусът, както и този с „Барила” може да служи за предупреждение на компаниите и техните представители, както и на известните личности, тъй като през 2013 неприемливото поведение бързо се наказва.

Хибридните храни

bacon donut

Падението на хибридните храни започва малко след като така нареченият кронът – кръстоска между кроасан и донът, става огромен хит в Ню Йорк. Следват рамен бургер, тако с гофрета, пица бурито, пица бъргър, суши тако, еклер хот дог с истински еклер, донът с бекон и всякакви други извращения, които, освен че имат съмнителен вкус, са източник на огромно количество калории, хидрогенирани мазнини, сол, царевичен сироп и какво ли още не. Пример за това, че понякога отвъд границите на оригиналността има много, много мъка.

Алкохолни напитки с вкус на сладкиши

red velvet cake vodka

Макар и не от ранга на предходните падения, трудно е да се пропуснат алкохолните напитки с вкус на чийзкейк, мъфини, кекс, торта, бонбони, донъти и дори бекон с кленов сироп. Комбинацията включва най-често нискокачествена водка, много захар или подсладители, оцветители и ароматизатори, което само по себе си е достатъчно зле, но основният проблем е, че този тип напитки таргетира непълнолетни момичета, които откриват алкохола чрез познати и обичани вкусове. Някои от тези бутилирани коктейли носят името на реалити звезди, други коктейли имат претенцията да са нискокалорични и да помагат за отслабване, което допълнително влошава ситуацията.

Въпреки че списъкът не е изчерпателен, а проблемите и скандалите идват не само от големите корпорации, но и от обичани имена, все пак не трябва да подминаваме и позитивния ефект от тях – всеки подобен случай в ерата на светкавичната информация насочва много бързо общественото внимание към проблема, което пък от своя страна води до бързи корекции и законодателни промени.

Снимките са със свободен лиценз за ползване.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: