Свинска джолан чорба

djolan chorba-1

След като температурите най-сетне паднаха под нулата, настана време за по-сериозни супи с повече месо. Джолан чорбата е вариация на шкембе и пача чорбата, като може да се прави с телешко или свинско, според това какво предпочитаме или има в магазина.

За тази супа най-важното е свинския джолан – за предпочитане взимаме с кожа и нарязан на шайби, около 500-600 грама, или в краен случай един малък преден джолан. Освен него са ни нужни 1 глава лук, черен пипер на зърна, дафинов лист, 2 скилидки чесън, половин литър мляко, 2 супени лъжици масло, червен пипер – сладък и лют, сол и по желание – оцет.

Измиваме добре джолана и го слагаме да се вари в студена вода заедно с цяла обелена глава лук, 5-6 зърна черен пипер и един дафинов лист. След като водата заври, намаляваме малко температурата, за да не се разгражда колагена, пуснат от костите и кожата. Оставяме месото да ври поне 2 часа, като периодично почистваме пяната. Изваждаме го, когато започне да пада от костите. Прецеждаме бульона, като в него връщаме нарязания и почистен от кости и сухожилия джолан.

Добавяме прясното мляко и счукания до паста чесън, сол на вкус, малко смлян черен пипер и оставяме да покъкри още 15 минути. Накрая застройваме със запържено масло с червен пипер.

Сервираме с лют или пушен червен пипер, оцет, сухи люти чушки и много хляб. Супата е особено подходяща за сутрешни празнични неразположения или затопляне след различни активности навън.

One Response to “Свинска джолан чорба

  • Чудесно е, че попаднах тук! Класа,шик,палавост.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: