La Boqueria

Барселона е град не само за културен, но и за кулинарен туризъм. Всъщност честно е да кажем, че храната в духа на града има същата тежест, колкото Пикасо, Гауди и Миро, като освен безбройните заведения от различен вид и клас, в Барселона има 40 (!) пазара за храна, където може да се намери буквално всичко – плодове, зеленчуци, ядки, сирена, риби, безброй видове миди и всякакво месо.

Изобщо, барселонските пазари са най-доброто доказателство за това, че прословутата легенда, в която Европейският Съюз забранява различните сортове домати, карантията и най-вече тази светиня шкембето е просто лъжа. На щандовете човек може да намери дори кокоши крака и агнешки главички, а Ла Бокерия предлага и за бързо хапване на крак стриди, пържени миди с чесън и лимон, по някоя чаша кава и валенсианска фидеуа.

Mercat de Sant Josep de La Boqueria, както е пълното име на пазара, съществува от 13 век, първо като пазар за месо, после като пазар за прасета, а от по-миналия век е това, което в момента познаваме. Макар и да е доста туристически, а и донякъде по-скъп от другите пазари и магазини, изобилието, ароматите на хляб, маслини, чесън и пържена риба си заслужават всяка стотинка и всяка минута.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: