Мичелада

Технически е коректно да наричаме бирата с доматен сок chavela, но подправените бири (cervezas preparadas) са по-познати като мичелада, въпреки тънките разлики между различните техники. Бирените коктейли не са твърде популярни у нас, може би защото границата между бливоч и жива вода е тънка и лесно се минава, но с подходящите продукти и при подходящите пропорции лесно достигаме до нещо, което лекува махмурлук, освежава в жега и върви добре с текс-мекс храна.

За 2 дози ни трябват: кана, 1 мексикански лагер (каквато се намира – Corona, Sol или Modelo Especal), лют сос – табаско, чолула, чипотле или хабанеро на Chilli Hills, 1 лайм, соев сос, уорчестър, Унисос на Maggi (задължително, даже има интересни истории за популярността на този сос в Мексико) и 330 ml сок – доматен или V8, който предпочитам, но най-близо се намира в Гърция, откъдето ми се налага да си го нося.

В каната капваме от сосовете на вкус, добавяме сока от половин лайм и доматения сок, разбръкваме и слагаме десетина бучки лед, върху които доливаме бирата.

Сервираме мичеладата веднага, преди да се разреди от леда, в чаши със сол и черен пипер по ръба, резен лайм и с максимум едно стъбло селъри.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: